11/03/2003

Fotovoltasche systemen: Het IECEE-certificaat, toegekend door CEBEC, is in de hele wereld geldig.

Terug naar artikeloverzicht

Op wereldniveau wordt de markt in fotovoltasche systemen, die goed is voor 300 megawatt, geschat op ongeveer 1,5 miljard euro. De drie grote polen zijn Japan, de Verenigde Staten en Europa. De snel stijgende productie is in handen van een vijftigtal ondernemingen.

Dankzij de evoluerende technologie presteren de fotovoltasche systemen steeds beter en worden ze steeds veelvuldiger gebruikt in allerhande toepassingen zowel in het industrile domein (signalisatieborden, publieke verlichting, bakens) als voor huishoudelijk gebruik (opwekken van elektriciteit in woningen).

Alle spelers op de markt - fabrikanten, integrators of gebruikers - moeten kunnen beschikken over referentietermen, normen die nageleefd moeten worden. Niet dat er tot op vandaag geen normen zijn, maar de IECQ-testprocedures van de Internationale Elektrotechnische Commissie, de internationale organisatie die de elektriciteitsnormen beheert, ging enkel in op de prestaties van de fotovoltasche systemen.

Vanaf april 2003 worden de fotovoltasche systemen een volwaardige "fotovoltasche" categorie van het IECEE (IEC system for conformity testing and certification of electrical equipment).
De certificatie met wereldwijde geldigheid zal dan vijf groepen omvatten:

  • fotovoltasche basismodules,
  • zonnecellen,
  • fotovoltasche systemen,
  • fotovoltasche assemblage
  • hulpmiddelen.

De certificatie garandeert veiligheid, prestatievermogen en duurzaamheid.

Net als het merk CEBEC geeft deze certificatie de garantie voor alle prestaties van het materiaal op basis van laboratoriumproeven maar zorgt ze ook voor de follow-up van de fabricage door controles van de productielijnen.

Het comit dat verantwoordelijk is voor de laboratoriumproeven van het IECEE, zal een internationale "task force" vormen, bestaande uit technische experts, fotovoltasche specialisten die tot taak zal hebben deze certificatie af te stemmen op de schema's die vandaag toegepast worden voor alle elektrische materialen (CB Scheme), dat wil zeggen:

  • de wijze beschrijven waarop de testen worden uitgevoerd om de reproduceerbaarheid van de resultaten te garanderen
  • het ontwerp en gebruik van de testapparatuur harmoniseren
  • verbeteringen voor de normen voorstellen
  • de laboratoria een forum voor discussie geven waar ook praktische problemen opgelost kunnen worden

In ons land is CEBEC volledig bevoegd als lid van het CB Scheme om zowel in Belgi als in het buitenland de fotovoltasche systemen te certificeren volgens de IECEE-procedures.

Elektronische versie van dit persbericht beschikbaar op aanvraag.

Perscontact

Companymark
Jean-Pierre Van Vaerenberg
Tel.: 02 513 52 16
Fax: 02 512 23 37
E-mail: jp.vanvaerenberg@companymark.com