30/05/2011

Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer bekroont 10 projecten rond materialen en energie in Vlaanderen

Terug naar artikeloverzicht

Het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, wil duurzame en innovatieve projecten rond materialen- en energiebeheer ondersteunen. 

Het Fonds maakte zopas de laureaten van de vijfde projectoproep bekend. De oproep richtte zich voor de tweede maal op twee categorieën van projecten: projecten met een focus ruimer dan het lokale vlak en projecten met een lokale focus. 

In totaal worden 10 projecten ondersteund: 5 projecten met een bovenlokale focus voor een totaalbedrag van 114.000 euro en 5 lokale projecten voor een totaalbedrag van 12.000 euro. 

De selectie van deze initiatieven gebeurde door een onafhankelijke jury en beantwoordt aan de doelstellingen van het Fonds: de ondersteuning van zowel grote als kleinere projecten met oog voor innovatie, duurzaamheid en sensibilisatie, verspreid over heel Vlaanderen. De projecten richten zich op diverse doelgroepen: een breed publiek van burgers, consumenten, kinderen en jongeren, maar ook meer specifiek de landbouwsector, organisatoren van festivals en tentoonstellingen, cultuurcentra, lokale besturen, de kledingsector. 

Korte omschrijving van de ondersteunde projecten. (PDF)

Het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer is een samenwerking tussen Indaver nv, Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen vzw en het Actiecomité ter beveiliging van het Leefmilieu op de Linkeroever en in het Waasland (Abllo vzw). Zij maken deel uit van het bestuurscomité dat de werkzaamheden van het Fonds coördineert in de schoot van de Koning Boudewijnstichting. 

Indaver is een hoogtechnologisch bedrijf gespecialiseerd in integraal en duurzaam afvalbeheer voor bedrijven en openbare besturen. Indaver en Sleco, een joint venture van Indaver en Sita, willen in het kader van het Fonds in Vlaanderen projecten met het oog op een duurzaam materialen- en energiebeheer ondersteunen. Het Actiecomité ter beveiliging van het Leefmilieu op de Linkeroever en in het Waasland (Abllo vzw) heeft als doel de belangen van natuur en milieu in het Waasland te behartigen in de breedst mogelijke betekenis. Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen vzw is de pluralistische en onafhankelijke federatie van meer dan 140 landelijke tot lokale natuur- en milieuverenigingen in Vlaanderen. 

Indaver, BBL Vlaanderen vzw en Abllo vzw betrekken de Koning Boudewijnstichting nauw bij de werking van het Fonds om voldoende te kunnen inspelen op de verwachtingen en noden zowel op lokaal niveau als op het niveau van Vlaanderen. 

Het Fonds bestaat vijf jaar in 2011 en ondersteunde projecten voor een totaalbedrag van 671.000 euro. Dit wordt in oktober in de kijker gezet met een publicatie en colloquium.

Bron : Persbericht Koning Boudewijnstichting