24/09/2010

FlanSea - Onderzoek en ontwikkeling van een golfenergieconvertor concept geschikt voor een gemiddeld golfklimaat.

Terug naar artikeloverzicht

Op 31/03/2010 diende een consortium van Vlaamse industriële partners (DEME Blue Energy, Electrawinds, Haven Oostende, Cloostermans-Huwaert, Spiromatic en Contec) samen met Universiteit Gent een projectaanvraag in voor subsidiesteun bij het IWT (Agentschap van de Vlaamse overheid voor Innovatie door Wetenschap en Technologie). Het ambitieus project heeft een looptijd van 3 jaar. Op haar raad van bestuur van 16 september 2010 heeft het IWT beslist om de projectaanvraag getiteld FlanSea financieel te steunen voor een bedrag van ongeveer €2.4M. De projectaanvragers zijn uitermate verheugd met deze positieve beslissing van het IWT en staan vol enthousiasme klaar om het project zo snel mogelijk op te starten.

FlanSea is een onderzoeksproject waarin een zogenaamde WEC of wave energy converter zal worden bestudeerd. Een WEC is een toestel dat energie uit de golven haalt en die omzet naar elektriciteit. Men spreekt in deze context vaak over zogenaamde blauwe energie. Het toestel waarop het consortium zal werken is een boei met daarin een lier waarop een kabel is gewonden; de andere zijde van de kabel is verankerd in de bodem. De boei zal de op- en neerwaartse bewegingen van de golven gebruiken om de kabel op en af de lier te wikkelen en zo elektriciteit te produceren. Er wordt gemikt op een vermogen van 60kW voor één boei.

Het consortium plant om in de zomer van 2012 een geïnstrumenteerde test WEC in de nabijheid van de Haven van Oostende te plaatsen. De Noordzee is met zijn gemiddeld golfklimaat immers een ideale testlocatie. Verwachtend dat deze testen positief zullen zijn, kan men op termijn denken aan het plaatsen van dergelijke Vlaamse WEC-technologie, bv. tussen de windturbines op de Thorntonbank. Tussen de windturbines geplaatst ontstaat er een mooie synergie tussen beide types van hernieuwbare energie en optimaal ruimtegebruik : de WEC’s zouden kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnet uitgebouwd voor de windturbines.

Dit project biedt dan ook een mooie kans om Vlaamse technologie te ontwikkelen, te produceren en te exploiteren in eigen en buitenlandse wateren met de Vlaamse werkgelegenheid in de groeiende sector van hernieuwbare energie tot gevolg.

Bron : Deme