25/05/2009

'Fishing for litter' in de Noordzee levert vissers premie op

Terug naar artikeloverzicht

Het 'Fishing for Litter'-project probeert vissers in Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge ervan te overtuigen om het afval dat in hun netten terechtkomt niet terug in zee te gooien. Het project biedt hen de mogelijkheid om het afval in zakken te verzamelen en aan wal te brengen voor verwerking.
Vissers krijgen hiervoor vuilniszakken ter beschikking. Bovendien ontvangen ze een premie van 10 euro per volle zak van 250 liter.

Na een eerder proefproject in 2007 sloten de federale overheid, de Stichting voor Duurzame Visserijontwikkeling (SDVO) en het Algemeen Havenbedrijf van Oostende (AGHO) een overeenkomst ter bestrijding van dit zwerfaval met een looptijd van 15 mei 2008 tot 14 mei 2009.

Zwerfvuil op zee vormt een snel groeiend probleem in het mariene milieu. Dieren raken erin verstrikt of eten het op. Zwerfafval kan ook giftige stoffen bevatten, waarmee dieren vervolgens in aanraking komen. Nederlandse studies ramen de totale omvang van het probleem op 600 000 m zwerfafval voor de volledige Noordzee.

Het afval wordt in de eerste plaats gesorteerd volgens de categorien plastic, metaal, hout, rubber en textiel en vervolgens per objecttype, bijvoorbeeld verfpotten, boeien, bakken, netten en dergelijke. Het binnengebrachte zwerfafval varieert van 0,5 tot 2 ton per maand.

Bron : belgium.be