01/04/2003

Financile stimulans voor bebossing van landbouwgrond

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van de Vlaamse minister van Leefmilieu en Landbouw, Vera DUA, keurde de Vlaamse regering de steunmaatregel goed voor eigenaars die hun landbouwgronden willen bebossen. Dit initiatief kadert in het beleid om de oppervlakte bos en te bebossen gebieden fors uit te breiden tijdens deze legislatuur. Deze maatregel heeft ook belangrijke gevolgen voor de landbouwers. Zij kunnen gedurende 20 jaar een inkomenscompensatie krijgen.

Eigenaars die hun landbouwgrond bebossen, kunnen op vier niveaus steun krijgen:

  1. Basissubsidie voor de aanplanting
    Deze subsidie dekt de aanlegkosten(terreinvoorbereiding,
    aankoop en aanplanting plantsoen, aankoop en aanbrengen wildbescherming,.). Het subsidiebedrag hangt af van de aangeplante boomsoort. Voor inheemse soorten ligt het bedrag hoger dan voor uitheemse soorten. Het subsidiebedrag gaat van minimaal 850 euro voor cultuurpopulier tot maximaal 3.700 euro voor inlandse eikensoorten.

  2. Subsidie voor onderhoud
    Ook voor onderhoudswerken na de aanplanting, zoals het verwijderen van jonge begroeiing, wordt een subsidie uitgekeerd. Het gaat om 875 euro voor aanplantingen met naaldboomsoorten tot 1.750 euro voor bebossing met loofboomsoorten

  3. Inkomenssteun
    Landbouwers in hoofdberoep en nevenberoep krijgen een inkomenscompensatie van 500 euro per ha per jaar voor een termijn van 20 jaar, indien de landbouwgrond bebost wordt met inheemse soorten. Indien er gekozen wordt voor andere soorten, bedraagt de steun 375 euro per ha voor een termijn van vijf jaar. Aan overige particulieren wordt een bedrag van 175 euro toegekend voor een termijn van 15 jaar bij bebossing met inheemse soorten of voor een termijn van vijf jaar als gekozen wordt voor andere boomsoorten.

  4. Premies
    Het besluit voorziet tot slot ook bijkomende premies voor bebossing van terreinen gelegen in welbepaalde perimeters. Hiervoor is een premie van 250 euro per ha voorzien. Hier komt nog een supplement van 250 euro per ha voor een beplanting met aanbevolen herkomsten.

Het subsidiebesluit loopt tot 2007. Met deze beslissing rekent de Vlaams regering erop dat tegen 2007 2.760 ha bosuitbreiding kan gerealiseerd worden.


persinfo : Ann Bats, woordvoerster van minister Dua
tel. : 02 553 27 81
e-mail : persdienst.dua@vlaanderen.be