16/09/2022

Financiële en technische ondersteuning voor wolfwerende omheiningen

wolf
Terug naar artikeloverzicht

Sinds enkele weken zorgen wolven opnieuw voor schadegevallen bij veehouders. Dit is geen toeval. Net als in de voorbije jaren zien we rond deze periode een piek in de meldingen. Voor landbouwers is er financiële en technische ondersteuning beschikbaar om hun dieren tegen dergelijke aanvallen te beschermen.

Het najaar is de periode waarin de wolvenwelpen veel voedsel nodig hebben maar nog niet zelf mee kunnen jagen. De volwassen wolven zullen daardoor sneller gemakkelijke prooien zoals onbeschermd vee aanvallen. Ook groter vee, zoals vaarzen, hebben in deze periode een hoger risico om aangevallen te worden.

Preventie werkt

We begrijpen dat de lokale veehouders binnen de risicozone, en vooral in de directe buurt van het wolventerritorium, bekommerd zijn. Toch willen we benadrukken dat alle schadegevallen die tot op heden werden vastgesteld zich voordeden op weides die niet afgebakend werden met wolfwerende omheiningen. Zoals ook in het buitenland kan vastgesteld worden, blijkt preventie dus zeer effectief.

Financiële en technische ondersteuning

We willen daarom graag een oproep doen aan de veehouders om hun dieren op die manier te beschermen. Zowel voor professionele als particuliere veehouders is er financiële en technische ondersteuning beschikbaar. 

Er werd enkele maanden geleden een nieuwe, uitvoerige folder opgemaakt door het Agentschap voor Natuur en Bos en het Wolf Fencing Team met alle nuttige informatie.

Daarnaast werd er eveneens een instructievideo ontwikkeld.

Het Wolf Fencing Team ondersteunt gratis alle vragen van veehouders met betrekking tot het realiseren van wolfwerende omheiningen en komt ook ter plaatse (voor advies en/of plaatsing). Hou er wel rekening mee dat er ondertussen een wachttijd geldt door de vele aanvragen.

Doe beroep op een bedrijfsplanner van de VLM

Om de professionele rundvee- en paardenhouders op korte termijn te kunnen ondersteunen, is het voor veehouders van Peer, Meeuwen, Hechtel-Eksel en Helchteren ook mogelijk om beroep te doen op een bedrijfsplanner van de VLM. Zij komen ter plaatse om advies te geven over het wolfwerend maken van de omheining en welke ondersteuning daarvoor beschikbaar is. Graag ondersteuning van bedrijfsplanner VLM? Geef een seintje via beheerovereenkomsten.oost@vlm.be


​Meer informatie

U vindt hieronder de url's naar alle beschikbare informatie:

Algemene informatie over wolf: https://www.natuurenbos.be/wolven

Informatie over schade en preventie: https://www.natuurenbos.be/wolf/schade

 

 

Bron: Vlaamse Landmaatschappij, Vlaamse Overheid