19/03/2010

Federaal Milieuagentschap moet de Belgische initiatieven tegen de opwarming van het klimaat kracht bijzetten en duurzame producten promoten

Terug naar artikeloverzicht

Om onze impact op het milieu te verminderen en klimaatsveranderingen tegen te gaan, moeten we onze productie- en consumptiepatronen van goederen te wijzigen. Dat kan onder andere door striktere normen op te leggen op producten die we dagelijks gebruiken, zodat die minder gassen, CO2, stof, chemische besmettende stoffen en andere vluchtige bestanddelen uitstoten. Deze normen maken het ook mogelijk om via recyclage het milieueffect van producten in de verschillende stadia van hun levenscyclus te verminderen. Producten moeten zodanig ontworpen worden, dat het gebruik van natuurlijke bronnen en energiebronnen beperkt wordt en de afvalstoffen verminderen. Zulke maatregelen vallen onder het productbeleid.

Al twee jaar lang zet Paul Magnette zich in om in samenspraak met de betrokken sectoren de normen voor brandstoffen, verwarmingsketels en andere verwarmingsmiddelen te versterken. Maar dit beleid moet volgens de Minister niet enkel versterkt, maar ook versneld worden, zodat België op dit vlak een pionier in Europa kan zijn. Een beleid rond duurzame producten is een manier om onze bedrijven op internationaal en Europees niveau te promoten op basis van hun knowhow en hun human capital.

De oprichting van het federaal Milieuagentschap moet dit allemaal mogelijk maken. “Om de kwaliteit van het milieu en ieders gezondheid te garanderen, en om onze ondernemingen op de Europese markten en de wereldmarkt te ondersteunen, is het van primordiaal belang dat België een sterk, solidair en innovatief productbeleid uitwerkt. Het federaal Milieuagentschap zal hier met kracht en overtuiging werk maken”, zegt de Minister.

Het “federale Luchtplan” en “federale Productplan” werden beide in juni 2009 door de federale regering goedgekeurd. Hierin werd onder andere het Koninklijk besluit rond de verwarmingsketels opgenomen. De werkzaamheden van het Agentschap zullen niet enkel in het verlengde liggen van beide plannen, maar ze ook versterken.

Het federaal Milieuagentschap zal gevormd worden uit de teams van het DG Leefmilieu en van de FOD Volksgezondheid, die werken rond productbeleid en chemische stoffen. Door die samenwerking zal het werkvermogen van beide teams versterkt worden.  Dat zal op termijn leiden tot een stijging van het personeel, een verbetering van de procedures, een activering van de netwerken (voornamelijk met de andere federale openbare actoren zoals de betrokken FOD, het Planbureau, Wetenschapsbeleid, enz.) en tot een verbetering van de capaciteit van begeleiding.

Enkele voorbeelden van producten die aan nieuwe normen zijn gebonden:

verwarming

Het Koninklijk besluit dat in 2009 werd ondertekend, bepaalt dat verwarmingsapparaten (verwarmingsketels op gas en stookolie) minder verontreinigende stoffen mogen uitstoten. Verwarming is een belangrijke bron van luchtverontreiniging. De uitstoot van stikstofoxiden (NOX), van koolstofmonoxide (CO) en van fijne stofdeeltjes is zeer vervuilend en ongezond voor de mens.

De uitstoot van NOX afkomstig uit de verwarming is goed voor maar liefst 12% van de totale uitstoot van België. De Belgische producenten en invoerders van verwarmingsketels hebben over het algemeen hun producten aan de nieuwe normen aangepast. Als gevolg van het Koninklijk besluit van 2009 zijn 30% van de commerciële modellen uit de Belgische markt geweerd. Dankzij datzelfde KB zal de uitstoot van NOX van verwarmingsketels op gas met 40% verminderd worden, de CO-uitstoot van verwarmingsketels op stookolie met 45%. Binnenkort zal dezelfde oefening gemaakt worden voor kachels.

pellets

Het Koninklijk besluit betreffende pellets volgt dezelfde logica als dat voor de verwarmingsketels. De eisen hebben hoofdzakelijk betrekking op de duurzaamheid van het gebruikte hout, de vermindering van de uitstoot van stof en de goede werking van de verwarmingsapparaten. Net zoals voor de verwarmingsketels zullen de invoerders aan een aantal criteria moeten voldoen om toegang te krijgen tot Belgische markt.

bouwmaterialen

Andere productcategorieën zullen eveneens aan regels onderworpen worden. Producten voor huishoudelijk gebruik, bouwmaterialen en gerelateerde producten geven chemische stoffen in de lucht af. Dat is bijvoorbeeld het geval voor panelen in hout, versieringsproducten, reinigingsmiddelen, producten voor het onderhoud van vloeren, woningtextiel, luchtverversers, kaarsen en wierook, lijm, verf, afbijtmiddelen van verf, lichaamsverzorgende producten, drukwerken.

Voor wat vloerbedekkingen betreft, zullen maximumdrempels voor de uitstoot van chemische stoffen bepaald worden om verontreiniging binnenshuis te bestrijden. En ook de uitstoot van benzeen en formaldehyde zal worden beperkt voor geurverfrissende producten.

biomassa

De duurzaamheidcriteria voor biomassa zijn op het Europese niveau uitsluitend vastgesteld voor biobrandstoffen via de Richtlijn hernieuwbare energie. Deze criteria zullen binnenkort via een besluit in het Belgisch recht omgezet worden. Dit besluit moet toelaten om duurzame biobrandstoffen in de handel te brengen om zo te kunnen bijdragen aan de doelstelling van 10% brandstof van hernieuwbare oorsprong in het vervoer vóór 2020. België heeft trouwens gepleit voor de toepassing van duurzaamheidcriteria voor vaste biomassa. Nederland, Luxemburg en de Europese Commissie ondersteunden België in dat voorstel.

Bron : Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu