23/10/2003

Febelhout fel gekant tegen nieuwe Vlaamse milieureglementen

Terug naar artikeloverzicht

 Eind juli besliste de Vlaamse regering een reeks nieuwe milieubesluiten voor te leggen aan de Raad van State. Het gaat meer bepaald om beslissingen op het vlak van houtverbranding, afvalbeheer en het ontwerp van een heus "houtafvalplan". Het ziet er nu naar uit dat deze besluiten zullen worden goedgekeurd. Bij Febelhout, de federatie van de hout- en meubelindustrie, is men niet te spreken over deze beslissingen, die veeleer politiek dan wetenschappelijk-technisch zijn onderbouwd en een waar gevaar betekenen voor de tewerkstelling en de concurrentiekracht binnen de sector.

Vooreerst zou een nieuwe aanvaardingsplicht worden gentroduceerd voor houtafval (hout afkomstig van constructiewerken, bouwmaterialen, meubelen en grote speeltuigen) en houten vloerbekledingen, zoals parket en laminaat. Deze verplichting werd opgenomen in Vlarea (het Vlaams reglement inzake afvalbeheer) en als actiepunt vermeld in een ontwerp van "houtafvalplan". In dit plan wordt melding gemaakt van de betaling van een "recyclagebijdrage" van 70 euro/ton op de markt gebracht hout. Deze prijs zou door de gemeenten zijn vastgelegd, op basis van een berekening van de gemiddelde kosten voor de verwerking van het afvalhout door de containerparken.

"Wetende dat de gemiddelde verkoopprijs van eenvoudige houten producten schommelt rond 200 euro/ton (en voor vele producten zelfs onder 70 euro/ton) valt de grote ongerustheid van de sector over deze beslissing te begrijpen. Het geheel van de voorstellen van het Kabinet van Vlaams Minister van Leefmilieu Ludo Sannen steunt op een externe studie, waarvan de onderbouwing bepaald onwetenschappelijk is. De studie lijkt hierdoor als enige doelstelling te hebben bepaalde "plannen" inzake financiering van gemeentelijke containerparken te valideren. Febelhout volgt dit dossier reeds meer dan twee jaar op en nam deel aan vele discussies met de administratie en met de politieke overheid. Het is jammer vast te stellen dat desondanks weinig rekening wordt gehouden met de opmerkingen van de sector. Het is verontrustend dat zelfs een totaal gebrek aan milieurelevantie en de praktische onhaalbaarheid van de voorgestelde maatregelen geen argumenten meer lijken te zijn in deze discussie. Vlaanderen wil met de uitbreiding van de aanvaardingsplicht, overigens niet enkel voor houtproducten, wellicht een voorbeeldfunctie vervullen op wereldvlak," aldus directeur-generaal Guy Van Steertegem.

Daarnaast zijn er nieuwe regels op komst voor de verbranding van houtresten, waarbij de optie voor verbranding van houtafval als secundaire brandstof volledig werd geschrapt. Houtverbranding (met uitzondering van bomen uit het bos) wordt automatisch afvalverbranding. Bovendien zullen in de meeste gevallen chemische analyses moeten worden uitgevoerd op de te verbranden houtresten. Indien er meer dan sporen van zware metalen of halogenen worden aangetroffen wordt houtafval beschouwd als "verontreinigd behandeld" en wordt de verbranding aan totaal onhaalbare voorwaarden onderworpen, zelfs indien de sporen niet worden veroorzaakt door de bedrijfseigen activiteit doch aanwezig zijn in de grondstoffen.

Bedrijven zullen dus nooit 100% zekerheid hebben welk type houtresten ze verbranden en aan welke emissienormering ze moeten voldoen.

Febelhout toonde aan, o.a. via een studie van de Faculteit Landbouwkundige en toegepaste biologische wetenschappen van de Universiteit Gent, dat zelfs natuurlijk hout zware metalen of halogenen kan bevatten in concentraties die boven de "richtwaarden" van de Vlaamse tabel voor verontreinigd behandeld houtafval uitsteken. De Vlaamse regering wil hiermee een lesje geven aan de rest van Europa over hoe men de lokale industrie het best aanpakt.

Intussen kreunt de Vlaamse hout- en meubelindustrie als nooit te voren onder de slechte economische toestand, zoals blijkt uit een aantal recente bedrijfssluitingen en herstructureringen. Steeds nieuwe kostenverhogende maatregelen maken dat de concurrentiekracht van de Vlaamse ondernemingen nog verder afneemt. "Wij kunnen dan ook enkel aankondigen dat deze nieuwe en niet onderbouwde milieubesluiten de tewerkstelling in de hout- en meubelsector drastisch zullen doen afnemen, dit terwijl de ondernemingswereld wordt opgeroepen om 200.000 nieuwe banen te creren," klinkt het bij Febelhout.

Daarom trekt Febelhout aan de alarmbel in dit dossier om de toekomst veilig te stellen van een sector die in ons land meer dan 29.000 banen vertegenwoordigt.

Bron: Febelhout

Meer informatie op: www.febelhout.be

De volledige afvalstoffenwetgeving vind u hier