05/09/2005

Fast Track 2000 dataset opgesteld voor de mondiale emissies in 2000 van broeikasgassen, ozon-precursors en SO2

Terug naar artikeloverzicht

Het nieuwe EDGAR-consortium bestaande uit het MNP, het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie (EC) (Ispra) en het Max Planck Instituut voor Chemie (Mainz) heeft als eerste een zgn. Fast Track 2000 dataset opgesteld voor de mondiale emissies in 2000 van broeikasgassen, ozon-precursors en SO2. Hiermee wordt voorzien in de behoefte van beleidsmakers en onderzoekers aan recente mondiale emissies. De data zijn gedocumenteerd en gepubliceerd op de nieuwe EDGAR website (www.mnp.nl/edgar). Een eerste analyse laat zien dat de trend voor de broeikasgassen methaan en lachgas sinds 1995 ca. 4% hoger is dan de 1% stijging die tot nu toe werd geschat met een eenvoudiger methode voor totale mondiale emissies. De onzekerheid in de bepaling van de uitstoot van deze gassen, die samen een kwart van de totale emissies uitmaken (CO2 is verantwoordelijk voor de overige 3/4), is echter nog steeds groot.

De mondiale emissies van broeikasgassen, ozon-precursors en SO2 zijn nu beschikbaar voor 2000, zowel per land/regio als op een 1ox1o grid. Deze zijn gebaseerd op gedetailleerde EDGAR 3.2-datasets voor 1995.

De eerste resultaten zijn gepresenteerd op het 4e Non-CO2 Greenhouse Gas Symposium, dat in juli in Utrecht gehouden is. De resultaten zullen onder andere gebruikt worden voor de actualisatie van modellen zoals het FAIR-model, voor het IEA-boek 'CO2 from fuel combustion' en voor de mondiale emissietrend-indicatoren in het Milieu- en Natuur-Compendium (MNC), waarbij de meer geaggregeerde methodiek die tot nu toe gebruikt is voor de broeikasgassen wordt gecalibreerd met deze nieuwe groeitrends. Het is de bedoeling om ieder jaar een Fast Track update te maken, gebaseerd op de laatst beschikbare gedetailleerde EDGAR-versie.

Het EDGAR-project is een onderdeel van het ACCENT Network of Excellence van FP6 van de EU en van het Global Emission Inventory Activity (GEIA) van het International Geosphere-Biosphere Programme (IGBP).

Bron : Milieu- en Natuurplanbureau (NL)