19/09/2017

Eurostat geeft toelichting bij registratie van energieprestatiecontracten in nationale rekeningen

Back to article overview

Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Commissie, heeft vandaag een geactualiseerd richtsnoer gepubliceerd over de registratie van energieprestatiecontracten (EPC's) in overheidsrekeningen.

In het herziene richtsnoer worden de boekhoudkundige regels die van toepassing zijn op de registratie van energieprestatiecontracten verduidelijkt. Het richtsnoer is een vervolg op het werk dat al door Eurostat is verricht om de boekhoudkundige regels voor verschillende soorten openbare investeringen te verduidelijken, waaronder de vorig jaar gepubliceerde Guide to the Statistical Treatment of Public Private Partnerships (gids voor de statistische behandeling van publiek-private partnerschappen).

Marianne Thyssen, de commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit en tevens verantwoordelijk voor Eurostat, zei hierover: "Europa heeft investeringen nodig. Met dit richtsnoer laten wij zien hoe overheden nu, met volledige inachtneming van de beginselen van de overheidsboekhouding, ook kunnen investeren in de energiesector. Maatregelen om investeringen in energie-efficiëntie te vergemakkelijken hebben ook een belangrijke sociale functie, omdat zij mede ten goede komen aan openbare gebouwen, waaronder sociale woningen."

Miguel Arias Cañete, de commissaris voor Klimaatactie en Energie, voegde daaraan toe: "Energie-efficiëntie op de eerste plaats: van woorden naar daden. Dankzij het vandaag gepubliceerde herziene richtsnoer wordt het makkelijker te investeren in de verbetering van de energie-efficiëntie van scholen, ziekenhuizen en andere openbare gebouwen — die meer dan 10 % van het totale gebouwenbestand in de EU uitmaken. Daarnaast zijn maatregelen voor energie-efficiëntie een belangrijk middel ter bestrijding van energiearmoede, een kwestie die deze Commissie bij de wortel wil aanpakken."

Energieprestatiecontracten in de publieke sector bieden een praktische oplossing om openbare gebouwen en andere publieke infrastructuur energie-efficiënter te maken, omdat de initiële investering door een private partner kan worden gedekt en via gegarandeerde energiebesparingen kan worden terugbetaald. Veel van dit soort opdrachten bevatten echter gelijktijdig elementen van huur-, diensten-, lease-, koop- of leenovereenkomsten, wat de registratie ervan complex maakt. Op verzoek van de lidstaten heeft Eurostat samen met de nationale bureaus voor statistiek nagedacht over de meest geschikte manier om EPC's in overheidsrekeningen te registreren, wat heeft geleid tot het vandaag gepubliceerde richtsnoer.

Het richtsnoer kan hier worden gedownload.

Achtergrond

In november 2016 presenteerde de Europese Commissie het pakket "Schone energie voor alle Europeanen", dat erop gericht is het concurrentievermogen van de Europese Unie te handhaven nu de overgang naar schone energie tot veranderingen in de wereldwijde energiemarkten leidt. Tot de centrale elementen van dit pakket behoorden ambitieuze voorstellen om energie-efficiëntie tot onze eerste brandstof te maken. Energie-efficiëntie verlaagt de energierekening, beperkt de afhankelijkheid van invoer en schept lokale werkgelegenheid. Maar energie-efficiëntie vraagt ook om aanzienlijke initiële investeringen, vooral als het gaat om de renovatie van gebouwen. Energieprestatiecontracten (EPC's) kunnen de bouwsector helpen de noodzakelijke investeringen te versnellen in een context van toenemende belangstelling van particuliere investeerders en de snelle ontwikkeling van expertise.

Het richtsnoer over de boekhoudkundige behandeling van EPC's, dat vandaag door Eurostat wordt gepubliceerd, verruimt de mogelijkheden voor openbare organen om dergelijke contracten te gebruiken aanzienlijk, doordat ook de omstandigheden waarin deze contracten buiten de overheidsbalans kunnen worden geregistreerd erin worden behandeld en verduidelijkt. Daarmee sluit het geactualiseerde richtsnoer ook goed aan op de derde pijler van het investeringsplan voor Europa, die erop gericht is belemmerende regelgeving voor investeringen weg te nemen. Daarnaast wordt het pad geëffend voor de ontwikkeling van een sterkere markt voor aanbieders van EPC's, waaronder zich veel kleine en middelgrote ondernemingen bevinden. Volgens gegevens van het Europees expertisecentrum op het gebied van publiek-private partnerschappen (EPEC) zijn de afgelopen vijf jaar in 16 EU-lidstaten in totaal 345 nieuwe publiek-private samenwerkingsprojecten op het gebied van energieprestaties opgezet met een totale waarde van 65 miljard EUR.

Het bijgewerkte richtsnoer zal de nationale bureaus voor statistiek van de lidstaten helpen om beter inzicht te krijgen in de gevolgen van investeringen op het gebied van energie-efficiëntie op de overheidsbalans. Het richtsnoer helpt statistici bij de interpretatie van enkele bepalingen van ESR 2010 (het Europees systeem van rekeningen) met betrekking tot EPC's, meer in het bijzonder tot EPC's die een initiële kapitaalinvestering vereisen om de energie-efficiëntie van een gebouw te verbeteren. EPC's waarbij de energie-efficiëntie wordt bereikt door maatregelen voor energiebeheer waarbij niet wordt geïnvesteerd in de toevoeging of vervanging van apparatuur, worden behandeld als eenvoudige diensten- of onderhoudscontracten. Dit herziene richtsnoer wordt toegepast in gevallen waarin de EPC-aannemer als economisch eigenaar van de activa kan worden beschouwd.

Faciliteiten die technische bijstand bieden, zoals de door de EIB en de Commissie opgezette Europese investeringsadvieshub, zullen het richtsnoer gebruiken om te helpen bij eventuele vragen. Het richtsnoer zal worden ondersteund door een praktische gids, die gezamenlijk door Eurostat en het Europees expertisecentrum op het gebied van publiek-private partnerschappen (EPEC) van de EIB wordt opgesteld en aan het eind van het jaar zal worden gepubliceerd.

Eurostat is het directoraat-generaal van de Europese Commissie dat statistische informatie levert aan de instellingen van de Europese Unie (EU) en de harmonisatie van statistische methoden in de lidstaten bevordert. De organisaties in de verschillende landen die actief met Eurostat samenwerken, worden samen aangeduid als het Europees statistisch systeem.

Meer informatie

Memorandum: Eurostat geeft toelichting bij registratie van energieprestatiecontracten in nationale rekeningen – vragen en antwoorden

 


Bron: © Europese Unie, 2017