09/04/2004

Europese Vereniging van Milieurechters opgericht

Terug naar artikeloverzicht

Europese Vereniging van Milieurechters opgericht

Op 28 februari j.l. werd het "EU Forum of Judges for the Environment Forum de l'UE des juges pour l'environnement" opgericht. Het betreft een internationale v.z.w. naar Belgisch recht. Initiatiefnemers zijn Guy Canivet, Eerste Voorzitter van het Hof van Cassatie (Frankrijk), Amedeo Postiglione, Raadsheer in het Hof van Cassatie (Itali), Lord Justice Robert Carnwath, Royal Courts of Justice (Londen) en Luc Lavrysen, Rechter in het
Arbitragehof (Brussel).

De vereniging wordt officieel voorgesteld op 26 april a.s. in het Hof van Justitie te Luxemburg. Dank zij de steun van Europees Commissaris Margot Wallstrm en het Directoraat-generaal Milieu van de Europese Commissie konden een 50-tal rechters en waarnemers worden uitgenodigd komende van de 15 bestaande en 10 nieuwe lidstaten van de Europese Unie. Tevens werden rechters van het Europees Hof van Justitie, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en uit enkele kandidaat-lidstaten (Bulgarije, Roemeni, Turkije) uitgenodigd om te participeren in de eerste algemene vergadering.

Voorstelling

Doelstelling

Het Forum heeft als doel om, in een perspectief van duurzame ontwikkeling, de toepassing van het nationaal, Europees en internationaal milieurecht te  bevorderen. De vereniging wil in het bijzonder ervaringen uitwisselen inzake opleidingen voor magistraten in het milieurecht, bijdragen tot een betere kennis van het milieurecht, ervaringen met milieurechtspraak delen en bijdragen tot een betere toepassing van het milieurecht. Daartoe zal een nieuwsbrief en een databank milieurechtspraak worden gecreerd. Jaarlijks zal een colloquium worden gehouden.

Lidmaatschap

Iedere rechter binnen de Europese Unie en de Europese Vrijhandelsassociatie met een bijzondere interesse voor het milieurecht kan lid worden van het Forum. Rechters uit landen die zich kandidaat hebben gesteld om lid te worden van de Europese Unie kunnen als waarnemer toegelaten worden. Vertegenwoordigers van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP), de Europese Commissie en de Raad van Europa kunnen de vergaderingen bijwonen als waarnemers.

Bestuur en Algemene Vergadering

Het Forum wordt bestuurd door een Raad van Bestuur bestaande uit zes rechters uit verschillende landen. De Algemene Vergadering bestaat uit een effectief en plaatsvervangend lid uit iedere lidstaat. Op 26 april zal de eerste Algemene Vergadering en de eerste Raad van Bestuur worden verkozen.

Werkprogramma

Op 26 april zal ook het werkprogramma voor het komende jaar worden vastgesteld. De aandacht zal voornamelijk gaan naar opleiding en specialisatie van rechters in het milieurecht in de verschillende landen van de Europese Unie.

Achtergrond

Global Judges Symposium on Sustainable Development and the Role of Law

Het initiatief past in een wereldwijd initiatief dat door het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) werd genomen. Van 18 tot 20 augustus 2002 werd onder voorzitterschap van Arthur Chaskalson, Chief Justice of South Africa, in Johannesburg het Global Judges Symposium on Sustainble Development and the Role of Law georganiseerd ter voorbereiding van de Wereldconferentie inzake duurzame ontwikkeling. Delegaties van 62
landen namen er aan deel. Het belangrijkste resultaat was de goedkeuring van "The Johannesburg Principles on the Role of Law and Sustainable Development". In die verklaring onderschrijven de vertegenwoordigers van de rechterlijke macht de stelling dat een onafhankelijke rechterlijke macht en een behoorlijke rechtsbedeling een wezenlijk vereiste is voor de toepassing, ontwikkeling en handhaving van het milieurecht. Tevens moeten de
publieke participatie in het milieubeleid, de internationale samenwerking en de opleidingen inzake milieurecht worden versterkt, respectievelijk verbeterd.

[Lees meer hierover: http://www.unep.org/dpdl/symposium/Principles.htm]


Judges Ad Hoc Planning Meeting for the Development of a Plan of Work as a follow-up to the Global Judges Symposium

UNEP organiseerde als een follow-up van het Symposium in Nairobi op 30-31  Januari 2003 een Judges Ad Hoc Planning Meeting met het oog op het uitwerken van een gedetailleerd werkplan voor de komende 3 5 jaar ter implementatie van de Johannesburg Principles. De Planning Meeting werd bijeengeroepen aan de vooravond van de UNEP Governing Council 2003.  Tijdens die vergadering kregen de in ontwikkeling zijnde UNEP-programma's voor capacity building inzake milieurecht voor rechters, openbare aanklagers en andere juridische beroepen volle steun. De rechterlijke macht verklaarde zich bereid aan dat werkprogramma deel te nemen. UNEP wordt gevraagd een survey op te maken van de behoeften inzake capacity building in de ontwikkelingslanden en de landen met overgangseconomien. Men oordeelde dat alle beschikbare instellingen op nationaal, subregionaal en regionaal moeten ingeschakeld worden, waarbij dubbel werk vermeden moet worden. Een Ad Hoc Advisory Group of Judges, representatief voor de verschillende regio's en rechtssystemen, werd ingesteld om UNEP van advies te dienen bij de verdere ontwikkeling van het werkprogramma.

[lees meer hierover: http://www.unep.org/dpdl/symposium/Default.htm]


Regionale rechterscolloquia

Inmiddels werden in verschillende regio's van de wereld regionale rechterscolloquia over milieurecht georganiseerd. In West-Europa vonden colloquia plaats te London, op 14 oktober 2002, en te Rome op 12 mei 2003. Tijdens dit laatste colloquium werd het idee geopperd om een meer permanente structuur op te zetten. Het Forum is daarvan het resultaat.

[lees meer hierover: http://www.iucn.org/themes/law/dev09.html]

Voor meer informatie:

Luc.Lavrysen@arbitrage.be
Marta.Toporek@cec.eu.int

Bron : Centrum voor Milieurecht