05/06/2013

Europese prijs voor natuurontwikkeling in het Dommeldal in Noord-Limburg

Back to article overview

Mechelen, 05 juni 2013 – De Europese Commissie bekroont vanavond het natuurontwikkelingsproject in het Dommeldal in Noord-Limburg met een ‘Best LIFE Nature Project Award’. Die prijs wordt elk jaar uitgereikt aan afgeronde natuurherstelprojecten die een voorbeeld zijn voor heel Europa. LIFE Dommeldal is een grensoverschrijdende natuurherstelproject van Natuurpunt en de Nederlandse vereniging Natuurmonumenten in de Dommelvallei, het Hageven en de Plateaux. Het gebied strekt zich uit van Peer (B) tot Valkenswaard (NL).

Dit is een signaal dat de Europese Commissie onze inspanningen als vrijwilligersvereniging voor natuurbehoud sterk waardeert,” zegt Chris Steenwegen, directeur van Natuurpunt.

Dankzij het project is het typische Kempense landschap in de regio flink hersteld. Met zijn witte landduinen, paarse heide, schitterende vennen, bloemrijke vloeiweiden, orchideeënrijke hooilanden en kletsnatte bossen kreeg de streek haar oorspronkelijke natuur terug. Heel wat bedreigde diersoorten zoals de teruggetrokken levende roerdomp, de snorrende nachtzwaluw, de rugstreeppad of het gentiaanblauwtje hebben nieuwe kansen gekregen. De aanleg van wandelpaden en een hangbrug over de Dommel maakten het gebied beter toegankelijk voor wandelaars.

De Europese Unie kent een onschatbare ecologische rijkdom. Om die natuur te beschermen, riep Europa in het begin van de jaren ’90 het Natura 2000-netwerk en LIFE in het leven. Via LIFE trekt Europa middelen uit om de ontwikkeling van verschillende Natura 2000-gebieden te ondersteunen. Het geld gaat naar projecten die als voorbeeld kunnen dienen voor het Europese natuurbeleid. Dat weefsel Europese topnatuurgebieden vormt vandaag de hoeksteen van het Europese natuurbeleid.

LIFE-Dommeldal is het derde project van Natuurpunt dat deze award krijgt. Eerder vielen ook LIFE Liereman en LIFE Vlaamse Ardennen in de prijzen.

Aaan een Best LIFE Nature Project Award is geen geldprijs verbonden. Het is vooral om de eer en de erkenning te doen. Natuurpunt krijgt een gedenkplaat voor in het bezoekerscentrum Hageven. Daarnaast wordt het project ook opgenomen in een brochure over de beste projecten, die in heel Europa verspreid wordt.

Bron : Natuurpunt

__________________

Extra info :