20/07/2003

Europese Milieuraad: visie minister Sannen haalt meerderheid

Terug naar artikeloverzicht

Op de Europese Milieuraad, in het Italiaanse Montecatini, hebben alle Europese milieu- en energieministers eendrachtig gesteld dat Europa het voorbeeld moet geven bij de uitvoering van het Kyotoprotocol. Vlaams milieuminister Ludo Sannen, in Montecatini aanwezig als Belgische woordvoerder, haalde daarmee zijn gelijk. Ook zijn oproep tot overdracht van alternatieve technologie - zowel voor energiebesparende maatregelen als voor de creatie van groene stroom - aan de ontwikkelingslanden werd aanvaard. Meteen weten alle lidstaten wat hen te doen staat: snel uitvoering geven aan maatregelen rond emissiehandel en energieprestaties voor gebouwen.


Op de informele raad van de Europese milieu- en energieministers in Montecatini zijn, onder een loden Italiaanse zon, belangrijke nieuwe afspraken gemaakt over mogelijke bijkomende maatregelen ter bestrijding van het broeikaseffect. Onder meer geholpen door de hittegolf die Europa teistert, wezen alle ministers op de noodzaak van een omvattend en wereldwijd antwoord op de klimaatverandering waarin de EU zijn leidende rol moet bewaren onder meer door zelf het goede voorbeeld te geven en snel uitvoering te geven aan de recente beslissingen zoals emissiehandel en energieprestaties voor gebouwen.

Opvallend was de unanimiteit over de doelstelling om tegen 2010 op EU-niveau een aandeel van 12 % hernieuwbare energie te realiseren en om de nieuwe sectoren van internationale scheepvaart en luchtverkeer te betrekken in het klimaatbeleid. Ook de uitbouw van warmtekrachtkoppeling is als een prioriteit aangeduid.

Mede onder impuls van Vlaams milieuminister Ludo Sannen - als woordvoerder van Belgi - werd de bedoeling van het Italiaans voorzitterschap gecounterd om het klimaatbeleid eenzijdig op de ontwikkeling van nieuwe technologie te baseren. De noodzaak van technologieontwikkeling en de overdracht ervan aan ontwikkelingslanden is geplaatst in het breder beleidskader en het breed imstrumemarium van het Kyotoprotocol dat de basis moet blijven van een mondiaal klimaatbeleid, ook na 2012.

De EU zal verdere inspanningen leveren om  Rusland ervan te overtuigen om snel het Kyotoprotocol te ratificeren zodat het in werking kan treden, liefst nog voor de negende bijeenkomst van de verdragspartijen op de internationale klimaatconferentie in december te Milaan. Daar kunnen dan de eerste stappen gezet worden om het klimaatbeleid op lange termijn (na 2012) vorm te geven waaronder de engagementen voor de ontwikkelingslanden met een sterke economische groei die op dit moment nog geen Kyotoverplichtingem hebben zoals China, Brazilie, Mexico, Zuid-Korea... Hierdoor zou een belangrijk argument van de VS vervallen tegen toetreding tot het Kyoto- verdrag.

 info  : Ron Hermans, woordvoerder van minister Sannen
tel. 0473 90 30 66
e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be