11/06/2004

Europese kmo's versterken door milieutechnologie

Terug naar artikeloverzicht

Het EU-project Promotion, Demonstration and Development of Sustainable Environmental Technologies for SMEs "PRODESTS" ging op 22-23 april jl. in Antwerpen van start. Het project omvat 27 partners uit verschillende Europese regio's en wordt financieel ondersteund door de Europese Commissie in het ETI schema, dat is bedoeld om Economische en Technologische Intelligentie te bevorderen in de Europese Onderzoeksruimte.

PRODESTS wil nieuwe businessopportuniteiten creren voor Europese kmo's, die actief zijn als leverancier of gebruiker van milieutechnologie of duurzame technologie, door toegang tot Europese subsidiekanalen voor technologie-ontwikkeling en -demonstratie te vergemakkelijken. In de praktijk zal dit gerealiseerd worden via enerzijds de identificatie en eliminatie van barrires die deelname van kmo's aan EU-onderzoeksprogramma's belemmeren. Anderzijds door het stimuleren van clustering van kmo's op lokale tot Europese schaal en ten slotte door technologie- en marktgedreven roadmapping. PRODESTS zal een Europees netwerk creren van lokale partners die betrokken zijn in milieutechnologie en schone procestechnologie. Deze lokale partners, technologiekenniscentra en onderzoekscentra zullen als tussenpersoon fungeren tussen het netwerk en de lokale kmo's.

Inzicht in de nieuwe en opkomende technologien en de vertaling ervan in EU-gesubsidieerde projecten kan tot economisch voordeel leiden voor kmo's. PRODESTS wil dan ook enerzijds oplossingen aanreiken voor technologiegebruikers en anderzijds leveranciers van duurzame en milieutechnologien nieuwe marktopportuniteiten bieden.

Het project moet leiden tot concrete resultaten over het nut van integratie van economische voordelen en milieuaspecten op het vlak van wetgeving, administratie, financin en organisatie. Dit zal op zijn beurt kmo's aanzetten om economisch gunstige strategien voor pollutiepreventie te implementeren in de bedrijfspolitiek.

Voor verdere informatie verwijzen we u naar de interactieve website (www.prodests.org) en naar aankondigingen van lokale en Europese workshops.

PRODESTS cordinator:                               EU Project Officer:

Heleen De Wever                                        Germn Valcrcel
Vito                                                            Europese Commissie
Milieu- en procestechnologie                         SDME 1/145
Boeretang 200                                            1049 Brussel
2400 Mol                                                            German.valcarcel@cec.eu.int
Tel. + 32 14 33 69 32
Fax + 32 14 32 65 86
E-mail: info@prodests.org