27/10/2006

Europese emissiehandel uitgebreid met lachgas

Terug naar artikeloverzicht

De Europese handel in emissierechten voor broeikasgassen, wordt vanaf 2008 uitgebreid met lachgas. Dit gebeurt op verzoek van de salpeterzuurindustrie. De uitbreiding geldt alleen in Nederland en Frankrijk.

Emissierechten geven bedrijven het recht om broeikasgassen of andere schadelijke gassen uit te stoten. Zij kunnen de emissierechten onderling verhandelen.

In Europees verband kan dit nu alleen nog met CO2-emissierechten (kooldioxide). Nederland heeft daarnaast een handelssysteem voor NOx-emissierechten (stikstofoxiden).

Het Europese handelssysteem wordt vanaf 2008 uitgebreid met lachgas (N2O). Hierdoor kan de uitstoot van broeikasgassen met ruim 4 megaton per jaar verminderen. Naar schatting stoot de salpeterzuurindustrie momenteel 5.5 megaton lachgas uit.

Salpeterzuur

In Nederland komt het overgrote deel van de uitstoot van lachgas voor rekening van de producenten van salpeterzuur. Dit is een grondstof voor onder meer kunstmest. Nederland heeft twee belangrijke producenten, in Frankrijk zijn er vijftien salpeterzuurfabrieken.

De Europese Commissie moet de uitbreiding nog goedkeuren.

Bron : Nieuwsbrief Regering.nl