10/02/2011

Europese Commissie akkoord om MAP voor te leggen aan stakeholders

Terug naar artikeloverzicht

Na intensieve onderhandelingen hebben de Europese Commissie en Vlaanderen een ontwerp van Mestactieplan 2011-2014 uitgewerkt dat nu voor een publieke consultatie aan de betrokkenen (landbouw, milieu, …) wordt aangeboden. Een goedkeuring van het MAP is dé voorwaarde om de verlenging van de derogatie of de afwijking op de bemestingsnorm, te kunnen verkrijgen. 

Sedert 28 november 2005 is Vlaanderen door de Europese Commissie inzake waterkwaliteit volledig als kwetsbaar gebied omschreven. Dat staat ook in het Mestdecreet van 22 december 2006 dat de implementatie is van de Nitraatrichtlijn (1991) en van het vorige MAP 2007-2010. De Nitraatrichtlijn laat ook toe dat Europese lidstaten voor kwetsbare zones een afwijking of derogatie vragen op de bemestingsnorm van 170 kg stikstof uit dierlijke mest per ha/per jaar. Dergelijke aanvraag kan gebeuren voor gewassen met lange groeiperiode en voor gewassen met hoge stikstofopname. Een derogatie loopt over vier jaar. 

Ook nu waren de bemestingsnormen (voor o.m. stikstof en fosfor) het grootste discussiepunt voor het nieuwe MAP 2011-2014. Minister Schauvliege had daarover onlangs nog een onderhoud met Europees Commissaris voor Leefmilieu Potocnik. Hoewel de waterkwaliteit in Vlaanderen erop vooruit gaat, gaat die verbetering volgens de Commissie nog niet vlug genoeg. Vlaanderen streeft er naar om tegen 2014 in nog maximaal 16% van de MAP-meetpunten oppervlaktewater, een overschrijding van de nitraatnorm van 50 mg nitraat per liter vast te stellen. Tegen 2018 moet dat verminderen tot maximaal 5% overschrijdingen.

Vlaams minister Joke Schauvliege: “Vlaanderen moet zonder meer de doelstellingen van de Nitraatrichtlijn naleven. Het komt er op aan de inspanningen voor een betere waterkwaliteit te verzoenen met de toekomst van onze landbouwers. Dit voorstel is een noodzakelijke stap in het bekomen van de derogatie. Die derogatie binnenhalen is van het grootste belang voor onze landbouw maar kan enkel als we de bemestingsnormen aanpassen.” 

De Europese Commissie heeft zich akkoord verklaard dat de normen die nu in het ontwerp van MAP 2011-2014 staan, dit jaar al zullen toegepast worden. Minister Schauvliege heeft de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) inmiddels gevraagd om samen met de landbouwsector flankerende maatregelen uit te stippelen die o.m. de administratieve lasten zo laag mogelijk houden.

Vanaf dinsdag 15 februari start de Mestbank over heel Vlaanderen met voorlichtingsvergaderingen. De precieze data en locaties staan op www.vlm.be (rubriek Agenda), de website van de VLM, waar weldra ook het ontwerp MAP 2011-2014 te raadplegen is. 

Vlaams minister Joke Schauvliege heeft vandaag het ontwerp toegelicht aan de landbouw- en milieu-organisaties en zal het voor advies voorleggen aan de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen (Minaraad), de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV). Het ontwerp is ook overgemaakt aan de Commissie Leefmilieu, Natuur en Ruimtelijke Ordening van het Vlaams Parlement. 

_________________________

Extra info :

Reactie Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt : "Te laag ambitieniveau voor nieuw mestactieplan"