10/06/2010

Europees zwemwaterrapport: Vlaanderen krijgt goede punten

Terug naar artikeloverzicht

De kwaliteit van het zwemwater in Vlaanderen is er in 2009 opvallend op vooruit gegaan. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Europese Commissie. Alle zwemwateren voldeden aan de Europese minimumnormen. Die zijn nodig om het risico op infecties zoveel mogelijk te beperken. Bijna drie kwart van de badzones aan de kust voldeed zelfs aan de veel strengere richtwaarden. Nooit eerder lag dat aantal zo hoog.

Elke zomer opnieuw volgt de Vlaamse overheid de kwaliteit van het zwemwater nauwkeurig op. Het kustwater wordt tijdens het badseizoen minimum twee keer per week gecontroleerd, de zoetwaterplassen wekelijks. De Vlaamse Milieumaatschappij voert de metingen uit en rapporteert hierover aan de Europese Commissie. Die verzamelt de meetgegevens van alle lidstaten en bundelt ze in een rapport.

Vlaanderen krijgt goed rapport

Kust

In 2009 voldeden alle stranden, net zoals in 2008, aan de Europese minimumnormen. Het aantal stranden dat aan de veel strengere richtwaarden voldoet, steeg van 15% naar liefst 74%. Dit is deels het resultaat van de aanhoudende inspanningen om meer afvalwater te zuiveren, maar ook de lange droge zomer speelde ongetwijfeld een rol.

Binnenland

Ook de zoetwaterplassen in het binnenland deden het vorig jaar  beter. Net zoals aan de kust voldeden alle 48 gecontroleerde zwem- en recreatievijvers aan de Europese minimumnormen. Bij toetsing aan de strengere richtwaarden, voldoet 67%. Ter vergelijking, in 2008 was dit nog  maar 53%.

Waterzuivering

De kwaliteit van het zwemwater wordt vooral bepaald door de aanwezigheid van fecaliën.

De bovengemeentelijke zuiveringsinfrastructuur is inmiddels langs de hele kustlijn volledig gerealiseerd. De komende jaren zullen nog een beperkt aantal gemeentelijke investeringsprojecten uitgevoerd worden. Het gaat vooral om projecten die oppervlakte- en regenwater afkoppelen van de collectoren. Die ingrepen moeten de kans verder verkleinen dat afvalwater bij hevige neerslag ongezuiverd in de waterlopen – en dus ook in de zee – terechtkomt.

Daarnaast kan de aanwezigheid van paarden, honden en vogels op het strand en het gebrek aan sanitaire voorzieningen, evenzeer een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van het zwemwater.

Wie in de zomer een verfrissende duik wil nemen, kan vooraf op de website www.kwaliteitzwemwater.be nagaan hoe het gesteld is met de waterkwaliteit van zijn of haar bestemming, of meteen op het strand een kijkje nemen aan de informatieborden.

Bron : VMM

_______________________

Extra info : Bathing water results 2009 – Belgium