18/02/2018

Europees Parlement neemt standpunt in over pakket schone energie

Back to article overview

Het Europees Parlement bepaalde op 17 januari haar visie op het Europese energiebeleid. De plenaire stemming behandelde de drie kern wetgevingstukken van het pakket "Schone energie voor alle Europeanen" dat de Commissie op 30 november 2016 presenteerde; 1. de herziening van de richtlijn energie-efficiëntie, 2. de herziening van de richtlijn hernieuwbare energie en 3. de nieuwe richtlijn die het bestuur van de Energie Unie regelt. 

Energie-efficiëntie 

Europarlementsleden hebben het rapport van de Commissie industrie, onderzoek en energie (ITRE) over het voorstel inzake energie-efficiëntie goedgekeurd. Er waren 485 stemmen voor, 132 stemmen tegen en 58 onthoudingen. Het rapport bevat bijna alle amendementen die door de ITRE-commissie op het voorstel van de Europese Commissie zijn geformuleerd, met uitzondering van de bindende EU-doelstelling inzake energie-efficiëntie tegen 2030. Het minimumdoel ligt nu op 35%, hoger dan het door de Commissie vooropgestelde streefcijfer van 30%, maar lager dan de 40% die rapporteur Miroslav Poche en de ITRE-commissie verdedigden. 

Hernieuwbare energie 

Het geamendeerde rapport van de ITRE-commissie over het wetgevingsvoorstel ter bevordering van het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen werd tijdens de plenaire vergadering goedgekeurd. Het rapport, met 492 stemmen voor, 88 tegen en 107 onthoudingen, omvat opnieuw de meeste amendementen op het Commissievoorstel van de ITRE-commissie. Zo ook de 2030-doelstelling rond hernieuwbare energie van ten minste 35%. Dit is een veel hoger mikpunt dan de 27% die door de Europese Commissie werd vooropgesteld. Nationale streefdoelen zullen evenwel moeten worden vastgesteld, waarbij lidstaten onder bepaalde voorwaarden tot 10% mogen afwijken.

Bestuur Energie-Unie

Het Parlement stemde het voorstel voor een nieuwe richtlijn inzake het bestuur van de Energie-Unie goed met 466 stemmen voor, 139 tegen en 38 onthoudingen. Deze richtlijn beoogt de EU-wetgeving in overeenstemming te brengen met de klimaatovereenkomst van Parijs. Innovatieve facetten die de Europarlementariërs aannamen zijn; een netto nul-koolstofeconomie tegen het jaar 2050, de integratie van nationale energie- en klimaatplannen voor 2030 voor het bereiken van de doelstellingen rond energie-efficiëntie en hernieuwbare energie, een methaan strategie en maatregelen om energiearmoede aan te pakken.

Wat zijn de volgende stappen?

De onderhandelingen met de Raad over deze drie wetgevingsteksten kunnen onmiddellijk van start gaan, aangezien de ministers het onderling eens waren over energie-efficiëntie op 26 juni 2017 en over hernieuwbare energie en bestuur van de Energie-Unie op 18 december 2017. Het belooft enkele boeiende maanden te worden tussen de EU- instellingen om tot een verstandhouding rond energie te komen. 

Meer lezen

Energie efficiëntie

Voor het voorstel tot herziening van de richtlijn energie-efficiëntie, klik hier.

Het verslag van de ITRE-commissie inzake energie-efficiëntie, kan u op deze website vinden. 

Hernieuwbare energie:

Voor het voorstel tot herziening van de richtlijn hernieuwbare energie, klik hier

Het verslag van de ITRE-commissie inzake hernieuwbare energie, kan u op deze website vinden.

Bestuur Energie-Unie

Voor het voorstel voor een nieuwe richtlijn inzake het bestuur van de Energie-Unie, klik hier

Het verslag van de ITRE- en ENVI- commissie inzake de Energie-Unie, kan u op deze website vinden. 

Lees zeker ook het dossier rond het pakket energie-efficiëntie en pakket hernieuwbare energie op de beleidsmonitor! 

Vragen over dit artikel? Neem contact op met onze liaisonofficer Melanie De Caluwé.

 

Bron: © en rechten op databanken, Vlaams-Europees verbindingsagentschap vzw, 2007-2014