15/07/2010

Europees Cradle to Cradle network gelanceerd

Terug naar artikeloverzicht

Cradle to Cradle of C2C, het bekende duurzaamheids- en ontwerpconcept van William McDonough en Michael Braungart, blijft mensen in beweging zetten. Met het Europese Interreg C2CNetwork project wordt het 'van wieg tot wieg' denken op Europese schaal verder gestimuleerd en ontwikkeld. Na de officiële lancering van het project in Maastricht (NL) op 8 en 9 juli en het eerste expert seminar rond “C2C en gebieds- en ruimtelijke ontwikkeling", vond op 12 en 13 juli in Leuven een tweede expert seminar plaats. De OVAM organiseerde deze twee dagen rond de relatie tussen "C2C en governance” (de aansturings of besturingsaspecten). Er waren zo'n 70-tal deelnemers uit België, Engeland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Hongarije, Roemenië en Slovenië.

Wat is cradle to cradle (C2C)?

C2C is van oorsprong een concept dat op drie principes steunt.

  • “Afval = voedsel” leert ons dat alles wat we produceren, van het kleinste product tot het grootste gebouw, na de gebruikersperiode terug in een biologische of technische kringloop moet terecht komen zodat het volledig kan hergebruikt worden zonder kwaliteitsverlies.
  • Gebruik van zonne-inkomen” laat zien dat we de zonne-energie als bron van elektriciteit en transport moeten gebruiken en dat er, mochten we de zonne-energie efficiënt kunnen absorberen, helemaal geen energieprobleem zou zijn.
  • Als derde en laatste principe, spreekt C2C over het “Vieren van (bio)diversiteit”.

De ambitie van ontwerp zou moeten zijn om niet alleen minder schadelijk te zijn voor het milieu, maar om net een positieve impact te hebben.

De rol van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM)

De OVAM heeft sinds enkele jaren de verruiming ingezet van integraal afvalbeheer naar duurzaam materialenbeheer. Sindsdien wordt er stelselmatig aan dit gedachtegoed gesleuteld en de C2C denkwijze past hier perfect in. De OVAM heeft zich immers gerealiseerd dat er naast de energiecrisis en de financiële crisis ook een sluimerende "materialencrisis" staat aan te komen. Deze "materialencrisis" belooft helaas het moeilijkst opgelost te geraken. Zolang we producten op zo’n manier ontwerpen dat we ze niet volledig kunnen hergebruiken zonder kwaliteitsverlies, blijven we essentieel kostbare materialen verliezen. We verwerken ze in producten die na hun, relatief korte levensduur, geen toekomst meer hebben. En terwijl we in theorie meer dan genoeg "zonne-inkomen" hebben om de hele wereld van energie te voorzien, hebben we -een occasionele meteorietinslag niet te na gesproken - geen "materiaalinkomen". De OVAM wil niet alleen de "sense of urgency" benadrukken, maar ook mee naar eco-effectieve oplossingen zoeken op de lange termijn.

Binnen het kader van dit transnationale C2CNetwork heeft de OVAM de leiding over het verband tussen governance and C2C. Dit bestuursaspect van C2C wordt steeds belangrijker omdat C2C en duurzame ontwikkeling enkel voorschrijven wat het doel is, maar niet hoe het bereikt moet worden. Het belang van bestuur  kan tegen deze achtergrond ondermeer gezien worden als het scheppen van condities waarin C2C kan floreren. Daarnaast is er ook een bestuurlijke functie weggelegd voor de overheid om zijn aankoopgedrag en stuurmechanismen af te stemmen op de toenemende materiaaltekorten.

Meer informatie over het netwerk en zijn ambities vindt u op de Europese projectsite www.c2cn.eu (online vanaf augustus 2010) of op de website van OVAM. U kan hier ook cases bekijken of zelf inbrengen.

Bron : MVO Vlaanderen