14/10/2013

"EU-Lidstaten moeten controle op afvaltransporten opdrijven."

Back to article overview

Op de Raad Leefmilieu van de Europese Unie vandaag in Luxemburg heeft Vlaams minister Joke Schauvliege namens ons land gepleit om de controle op afval dat de Europese Unie via de zeehavens verlaat, niet te beperken tot de export van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur maar uit te breiden naar alle afvalstromen. Vlaams minister Joke Schauvliege van Leefmilieu, Natuur en Cultuur: “De lidstaten moeten de controles op illegale afvaltransporten opschroeven. Het komt er op aan alle achterpoortjes te sluiten want dit soort praktijken treft mens en milieu, hier en in de ontwikkelingslanden.”

Begin september nog organiseerden Agoria, de OVAM, de Haven van Antwerpen en de Europese Commissie in Antwerpen een studiedag over de problematiek van afvalexport vanuit de havens. Dat gebeurde in het kader van ‘Urban Mining’, het opvoeren van de recyclagecapaciteit om Europa voor zijn grondstoffen niet nog meer afhankelijker te maken van het buitenland. Dat is ook de reden waarom Vlaanderen een omslag maakt van een afvalbeleid naar een duurzaam materialenbeleid.

Controle uitbreiden

België is een doorvoerland voor afval vanuit heel Europa. Net als andere landen met grote zeehavens is het belangrijk dat de controles aan de bron gebeuren, dus in de lidstaten waar het afval geproduceerd wordt. De illegale export van afval bedreigt immers de volksgezondheid en het leefmilieu, vooral in derdewereldlanden, maar leidt ook tot verlies van grondstoffen in Europa.

Illegale afvaltransporten kunnen zich voordoen op diverse afvalstromen en trajecten. In juli lanceerde de Europese Commissie een voorstel om op het niveau van de lidstaten strenger te gaan controleren op de illegale export van afval, met een klemtoon op afgedankte elektrische en elektronische toestellen.

Vlaams minister Joke Schauvliege verklaarde op de Raad Leefmilieu verder te willen gaan dan de Commissie: “België stelt voor om de paragraaf die bijkomende controlemogelijkheden aan de overheden geeft om getransporteerde goederen te beoordelen op criteria als hergebruik en functionaliteit, naar alle toepassingen van afval, einde-afval of bijproduct te verruimen.”

Extern toezicht en meer samenwerking

Net zoals tijdens het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie in 2010, toen Vlaanderen het duurzaam materialenbeleid en het sluiten van de materiaalkringlopen op de Europese agenda plaatste, zei minister Schauvliege nog inzake illegale afvalexport te willen streven naar een ‘level playing field’, gelijke spelregels in Europa zonder achterpoortjes.

De minister bepleitte daarom bij haar Europese collega’s een sterker toezicht door een onafhankelijke, externe instantie, en meer samenwerking tussen lidstaten om de prioriteiten in de inspectieplannen beter op elkaar af te stemmen. Voorts zou er voldoende flexibiliteit moeten zijn voor ad hoc-inspecties om calamiteiten op te vangen en om voldoende zicht te behouden op de ontwikkelingen in de afvalstromen.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege: “Een verscherpt toezicht en een gecoördineerde Europese aanpak is noodzakelijk. Meer samenwerking tussen de lidstaten moet ervoor zorgen dat de juiste inspecties gebeuren en dat er overal gecontroleerd wordt. Het efficiënt uitwisselen van data is daarbij cruciaal. Ons land heeft met een aantal partnerlanden al meer dan 10 jaar ervaring met een elektronisch systeem waarop overheden in de hele Europese Unie zich kunnen aansluiten en informatie kunnen uitwisselen. Die ervaring kan de Commissie van pas komen bij de uitwerking van een Europees systeem voor elektronisch dataverkeer.”


Bron : Persbericht Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, natuur en cultuur