15/07/2024

EU Ecolabel-wedstrijd belicht ecohotels en hun voordelen

kindje met bloem
Terug naar artikeloverzicht

Om de ecologische voordelen van het EU Ecolabel onder aandacht te brengen organiseerde onze FOD voor de tweede keer een ecohotel-wedstrijd via sociale media. De wedstrijd kende een groot succes met maar liefst 629 deelnames. Onder deelnemers werden drie gelukkige winnaars gekozen. Toeristische accommodaties met het EU Ecolabel besteden bijzondere aandacht aan het welzijn van mens en milieu. Om het EU Ecolabel te verkrijgen, moeten ze voldoen aan 22 verplichte criteria (op vlak van algemeen beheer, energie, water, afval, afvalwater, enz.).

Een verblijf midden in de natuur

De prijs voor de drie winnaars: een gratis overnachting voor twee personen in het ecohotel Les Sorbiers in de Belgische Ardennen. Les Sorbiers verwarmt via een eigen biomassa-installatie, waarbij houtsnippers worden omgezet in energie. Ze gebruiken enkel  shampoo, zeep en schoonmaakproducten  met het EU Ecolabel. Bovendien wordt consequent gebruik gemaakt van lokale, seizoensgebonden producten, rechtstreeks uit de moestuin. En raad eens? Ze hebben zelfs hun eigen bijenkorven!

De hoteleigenaars, die in Frankrijk al trotse houder zijn van het EU Ecolabel voor hun zusterhotel Les Tourelles, kozen er voor om op dezelfde weg verder te gaan. Maxime Ramé, directeur van Les Sorbiers, legt uit: “We kennen het EU Ecolabel al geruime tijd en vinden het belangrijk om te kiezen voor een ambitieus label dat niet alleen aandacht besteedt aan ecologie, maar ook aan het economische en sociale aspect”.

Daarnaast bieden ze een breed scala aan activiteiten en faciliteiten met respect voor de natuur en biodiversiteit. Kortom:  hotel Les Sorbiers streeft ernaar om comfort met duurzaamheid te verzoenen.

Nieuwe gewoonten aanleren door te kiezen voor het EU Ecolabel

Vandaag zijn er in Europa meer dan 80.000 producten en diensten met het Europese Ecolabel verkrijgbaar. Deze productgroepen zijn zeer divers en gaan van schoonmaakproducten tot computers, handdoeken en zelfs toeristische accomodaties.

De EU Ecolabel-wedstrijden bieden je de kans om onze producten en diensten te ontdekken. Een van de winnaars merkt op dat het EU Ecolabel tot nu toe onbekend voor hem was: “We hadden geen idee dat hotels dit ecologische label konden verkrijgen. We zijn erg benieuwd wat dit label allemaal inhoudt en te bieden heeft. De wedstrijd zette ons echt aan tot nadenken over duurzaamheid.”

Heb je na deelname aan de wedstrijd ook zin om zelf eens een duurzaam te reizen? Neem dan snel een kijkje op www.ecolabel.be en hou onze Instagram- en Facebookpagina’s in de gaten voor meer eco-tips.

___________

Bron: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu