03/05/2010

EU-conferentie: 500 steden verbinden zich ertoe hun CO2-uitstoot met 20% te verminderen

Terug naar artikeloverzicht

Meer dan 500 Europese burgemeesters verbinden zich er morgen toe om de CO2-emissies van hun steden met meer dan 20% te verminderen tegen 2020. De ondertekening van het 'Covenant van de Burgemeesters' houdt de belofte in dat zij energie zullen besparen, hernieuwbare energie zullen bevorderen en het bewustzijn inzake energieverbruik van hun burgers zullen vergroten. De burgemeesters zullen hun verklaring ondertekenen in aanwezigheid van José Manuel Barroso, voorzitter van de EU-Commissie, en José Luis Rodríguez Zapatero, eerste minister van Spanje.

En Günther Oettinger, het met het energiebeleid belaste Commissielid, zei: "Het Covenant van Burgemeesters is een centraal onderdeel geworden van het beleid voor duurzame energie van de EU. De regio's en steden tonen hierbij aan dat mitigatie van de klimaat­verandering één van de beste strategieën voor economisch herstel is. Investeringen in de vermindering van de CO2-emissies en in energie-efficiëntie creëren banen die door hun aard zelf niet naar lageloonlanden kunnen worden verplaatst."

Op de ceremonie van het Covenant van Burgemeesters in het Europees Parlement zullen meer dan 500 burgemeesters de verklaring ondertekenen. Overeenkomstig deze verklaring verbinden zij zich ertoe te analyseren hoeveel CO2 hun steden momenteel uitstoten en aan te geven hoe zij hun doelstelling zullen bereiken en hun maatregelen zullen evalueren. Zij beloven ook het bewustzijn van hun burgers te verhogen en beste praktijken uit te wisselen. De stad Heidelberg bijvoorbeeld heeft de CO2-emissies van overheidsgebouwen met bijna 40% verminderd door energiemonitoringsstations te plaatsen en 'Energieteams' in de stadsscholen op te richten. De stad Riga gebruikt het op de stortplaats van de stad geproduceerde methaangas om elektriciteit op te wekken en in Antwerpen wordt een verbouwd industrieel pakhuis gebruikt als demonstratiemodel voor duurzaam wonen voor de burger

De lokale overheid speelt een centrale rol bij maatregelen om de klimaatverandering te matigen. Meer dan de helft van de broeikasgassenemissies wordt voortgebracht in steden. 80% van de bevolking leeft en werkt in steden, waar meer dan 80% van de energie wordt verbruikt.

Achtergrond:

Het Covenant van Burgemeesters is een jaarlijkse conferentie die in 2009 door de Commissie is opgestart. Dit jaar ondertekenen meer dan 500 nieuwe burgemeesters de verklaring, wat het totale aantal ondertekenaars op meer dan 1600 brengt, afkomstig uit 36 landen waarin meer dan 120 miljoen burgers wonen.

De Europese Commissie ondersteunt het initiatief door de conferentie te organiseren, beste praktijken via haar website te verspreiden en de lokale autoriteiten te helpen hun acties op energiegebied te financieren met behulp van programma's zoals ELENA dat alleen al in 2010 15 miljoen euro ter beschikking stelt voor dergelijke acties.

Meer informatie over het Covenant van Burgemeesters en de ceremonie is te vinden op: http://www.eumayors.eu/

Bijlage: Lijst van burgemeesters die de verklaring ondertekenen.

Bron : Europese Commissie