21/09/2010

Eternit haalt energie uit zonnepanelen

Terug naar artikeloverzicht

Eternit onderzoekt samen met haar zusterbedrijf Promat International de mogelijke installatie van zonnepanelen op het dak van haar zusterbedrijf Promat International in Willebroek en op de afgedekte stortplaats van Eternit te Willebroek, dat daarmee een bron van groene energie wordt. Met de installatie vermijden Eternit en Promat International een CO2-uitstoot van 1.600 ton per jaar.

De voorziene 37.500 m² aan zonnepanelen met een vermogen van 2,5 megawatt piek zullen 2,2 miljoen kWh elektriciteit per jaar opleveren, wat overeenkomt met het energieverbruik van 600 gezinnen. Het zonnepanelenpark wordt één van de grootste installaties in België. Eternit en Promat International zullen er ongeveer vijf procent van hun jaarlijkse energieverbruik mee afdekken.
Simulatie

Continue aandacht voor energie

Het project kadert in de continue aandacht van Eternit en Promat International voor het milieu en duurzaamheid. Zo sloten Eternit en Promat International jaren geleden een convenant met de Vlaamse Overheid om hun energieverbruik drastisch te verminderen. “Dankzij de inzet van alle medewerkers verlaagde het energieverbruik per productie-eenheid de voorbije tien jaar met meer dan 30%”, aldus André Hoste , Afgevaardigd Bestuurder van Eternit en Erik Spillemaeckers , Algemeen Directeur van Promat International . De verlaging van het energieverbruik blijft voor beide maatschappijen een permanente zorg voor de toekomst.

Investering van 7 miljoen euro

Met de plaatsing van deze zonnepanelen is een investering gemoeid van zeven miljoen euro.
Eternit en Promat International kozen voor SolarAccess op basis van het financiële voorstel en de ervaring die SolarAccess heeft in het bouwen en exploiteren van industriële zonnestroom systemen. Clean Energy Invest zorgt dan weer samen met SolarAccess en enkele andere investeerders voor het kapitaal van dit project. " Deze samenwerking toont aan dat duurzame energieoplossingen gepaard kunnen gaan met verbetering van de rendabiliteit “, aldus T. Vanderborght , Financieel Directeur van Eternit.

Bron : Eternit