15/07/2005

Estuaire vaart zorgt voor betere ontsluiting

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur heeft de Vlaamse Regering vandaag de betoelaging van de binnenvaart naar de kusthavens Zeebrugge en Oostende en de estuaire vaart vanuit en naar Zeebrugge goedgekeurd.

De beleidsnota van minister Peeters stelt dat het beleid inzake de hinterland-ontsluiting van de zeehavens zal versterkt worden met aandacht voor de modal shift naar binnenvaart en spoor.

Zowel in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) als in het Mobiliteitsplan Vlaanderen wordt aandacht besteed aan de verbinding van de kusthavens van Zeebrugge en Oostende met het hoofdwaterwegennet.

Op dit ogenblik worden de havens van Zeebrugge en Oostende nog gekenmerkt door een laag gebruik van de binnenvaart voor de ontsluiting.

Via de estuaire vaart, waarbij aangepaste binnenschepen op het deel van de zee tussen Zeebrugge en Vlissingen kunnen varen, wordt een oplossing aangereikt om de bereikbaarheid van de kusthavens te verbeteren.

Het voorstel omvat een betoelaging van een deel van de ombouwkosten van estuaire schepen en een tijdelijke betoelaging van de exploitatiekosten. Het richt zich tot 'dienstverleners' welke een (aangepaste) binnenvaartverbinding willen verzekeren tussen de kusthavens en de binnenvaartterminals in Vlaanderen en langs de Rijn. Dit pilootproject dient als opstartmodel om de switch naar de binnenvaart ook voor de Vlaamse kusthavens te bewerkstelligen.

Conform de Europese regelgeving zal dit initiatief aangemeld worden aan de Europese Unie. Via een openbare oproep voor kandidaten en een offerteaanvraag zal dan de markt bevraagd worden naar de bereidheid om in te staan voor het hinterland-transport per binnenschip vanuit en/of naar de haven van Zeebrugge. De binnenvaartwereld wordt van het project op de hoogte gebracht.

"Voor een snelle verbetering van de ontsluiting van de kusthavens wordt de estuaire vaart uitgewerkt en voorzie ik, gespreid over een periode van 3 jaar, een bedrag van ongeveer 6,2 miljoen euro", aldus de minister.

Bron : Persdienst Vlaamse regering