19/01/2018

Erkenning van privaat natuurreservaat E-430 “Grote Bos” te Lennik en Roosdaal

Back to article overview

Op 24 november 2017 ontving de Minaraad de adviesvraag betreffende de erkenning van het natuurreservaat “Grote Bos” te Lennik en Roosdaal.

De Minaraad heeft beslist om over dergelijke dossiers geen advies uit te brengen, in lijn met het unaniem advies van de Minaraad 2012|77 van 25 oktober 2012, naar aanleiding van de evaluatie van de instrumenten van natuur- en bosbeleid in functie van instandhoudingsdoelstellingen (par. 49, alinea 2).

De Minaraad wees in bovenstaand advies op het belang van de reservaten als instrumenten, prioritair geschikt voor habitats die een gespecialiseerd en actief beheer over de langere termijn vereisen, met aan natuur verbonden publieke diensten als hoofdfunctie.

Verder brachten de partners in de Minaraad volgende opmerkingen naar voor.

Natuurpunt

Natuurpunt stelt deze behandelde aanvraag tot erkenning als natuurreservaat werd ingediend volgens de wetgeving van het 'Natuurdecreet' (1997). Het dossier dient dan ook volgens die wetgeving afgehandeld te worden.

Boerenbond

Boerenbond stelt dat in het kader van het gewijzigde Natuurdecreet geen nieuwe uitbreidingszones en visiegebieden of uitbreidingen aan bestaande uitbreidingszones en visiegebieden meer kunnen goedgekeurd worden.

Landelijk Vlaanderen

Landelijk Vlaanderen merkt op dat het concept van visiegebied niet meer van toepassing is en dat uitbreidingszones met voorkooprechten afgeschaft zijn.

Hubertus Vereniging Vlaanderen

Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV) wenst op te merken dat onvoldoende aandacht wordt geschonken aan het afstemmen van het beheer in het natuurreservaat en de omliggende beheervormen. Jacht is daar één vorm van. Bijna alle Wildbeheereenheden (WBE’s) in Vlaanderen maakten een Uitgebreid Wildbeheerplan (UWBP) op (nu een faunabeheerplan), waarin monitoring en doordachte analyse een evenwichtig beheer onderbouwen. Elk van deze plannen werd erkend door de overheid en is ter beschikking bij de WBE en de provinciale afdelingen van het ANB. In het voorliggende uitbreidingsdossier wordt geen aandacht geschonken aan dit beheerplan, waardoor men een deel van de cruciale informatie voor een evenwichtig beheer in het reservaat, maar zeker ook naar de interactie met de omgeving mist. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de monitoring van de faunasoorten, wetende dat de percelen reeds jaren bejaagd worden.

Tot slot merkt HVV ook nog op dat ANB in zijn advies expliciet vraagt naar de plaatsen waar jacht zal worden toegestaan. Het beheerplan voorziet ontheffingen, daarnaast bestaat er een jachtpachtovereenkomst die stipuleert op welke percelen er jacht mogelijk is. HVV is dan ook van menig dat ANB dergelijke opmerkingen in het advies beter niet formuleert. Jacht is een vorm van recreatief medegebruik en draagt mee bij tot het totaalbeheer van het gebied.

Erkenning van privaat natuurreservaat E-430 “Grote Bos” te Lennik en Roosdaal

 

Bron: Minaraad, Vlaamse Overheid