12/09/2023

EP steunt plannen om hernieuwbare energie te bevorderen

HERNIEUWBARE-ENERGIE-STAD.jpg
Terug naar artikeloverzicht
  • Uiterlijk in 2030 moet minstens 42,5 % van de verbruikte energie in de EU uit hernieuwbare bronnen komen, met 45 % als streefdoelstelling
  • Snellere goedkeuringsprocedure voor de inzet van hernieuwbare energie
  • Nieuwe brandstoffen in de vervoersector moeten leiden tot 14,5 % minder uitstoot van broeikasgassen

Het Parlement heeft dinsdag gestemd om het gebruik van hernieuwbare energie te bevorderen, in overeenstemming met de Green Deal en de REPowerEU-plannen.

De EP-leden en de Raad waren het al eens over een herziening van de richtlijn hernieuwbare energie (RED), waarmee het aandeel hernieuwbare energie in het eindenergieverbruik van de EU wordt opgevoerd tot 42,5 procent. Deze doelstelling moet uiterlijk in 2030 worden bereikt. De EU-landen moeten streven naar een aandeel van 45 procent.

Dankzij deze wetgeving zal het minder tijd kosten om vergunningen uit te reiken voor nieuwe installaties voor hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen of windturbines, of om bestaande installaties aan te passen. Het zou nationale overheden niet langer dan twaalf maanden mogen kosten om nieuwe installaties voor hernieuwbare energie goed te keuren, wanneer die zich bevinden in zogenoemde “go-to”-gebieden voor hernieuwbare energie. Buiten zulke gebieden mag het proces niet langer dan 24 maanden in beslag nemen.

De vervoersector moet meer geavanceerde biobrandstoffen gebruiken en ambitieuzere quota hanteren voor hernieuwbare brandstoffen van niet-biologische oorsprong, zoals waterstof. Deze maatregelen moeten ertoe leiden dat de sector uiterlijk in 2030 14,5 procent minder broeikasgassen uitstoot.

De EP-leden hebben er ook voor gezorgd dat de EU-landen een indicatief streefcijfer hebben vastgesteld op het gebied van innovatieve technologie voor hernieuwbare energie: ten minste vijf procent van alle nieuwe installaties moet hernieuwbare energie produceren. Daarnaast hebben de EU-landen een bindend kader opgezet voor grensoverschrijdende energieprojecten. De EP-leden hebben gepleit voor strengere normen wat betreft het gebruik van biomassa. Zo willen zij vermijden dat de EU praktijken zou financieren die niet duurzaam zijn. Het oogsten van biomassa mag geen negatieve gevolgen hebben voor de bodemkwaliteit of de biodiversiteit.

Quotes

Rapporteur Markus Pieper (EVP, DE), zei: “In ons streven naar meer energieonafhankelijkheid en een verlaging van de CO2 hebben we onze doelstellingen voor hernieuwbare energie verhoogd. Deze richtlijn bewijst dat Brussel pragmatisch en zonder rompslomp kan zijn. We hebben hernieuwbare energiebronnen aangemerkt als uiterst belangrijk voor het openbaar belang, waardoor hun goedkeuringsproces wordt gestroomlijnd. Onze focus ligt op windenergie, fotovoltaïsche energie, waterkracht, geothermische energie en getijstromen. Biomassa uit hout blijft geclassificeerd als hernieuwbare energie. Volgens het beginsel van 'positief zwijgen' worden investeringen geacht te zijn goedgekeurd zonder administratieve feedback. We hebben dringend behoefte aan een EU-opzet voor de elektriciteitsmarkt en een onmiddellijke verschuiving naar waterstof voor een groenere transitie”.

Volgende stappen

De wet werd aangenomen met 470 stemmen voor, 120 tegen en bij 40 onthoudingen. De Raad moet de tekst nu nog formeel goedkeuren, zodat deze kracht van wet krijgt.

Achtergrond

Deze wetgevingsherziening komt voort uit het “Fit for 55”-pakket en betekent een aanpassing van de bestaande klimaat- en energiewetgeving. De bedoeling is om uiterlijk in 2030 minstens 55 procent minder broeikasgassen uit te stoten (REDIII), volgens de nieuwe EU-doelstelling. De voorgestelde streefcijfers zijn verder verhoogd in het kader van het REPowerEU-pakket, dat bedoeld is om de EU minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen uit Rusland, na de Russische invasie van Oekraïne. Als gevolg van deze wet komen er ook nieuwe maatregelen om de goedkeuringsprocedure voor de inzet van hernieuwbare energie te verkorten.

Conferentie over de toekomst van Europa

Door dit rapport goed te keuren voldoet het Parlement aan de verwachtingen van de burgers wat betreft aanbevelingen 3(1), 3(3), 3(4), 3(5) en 3(6) van de conclusies van de Conferentie over de toekomst van Europa om de groene transitie van de EU te versnellen, onder andere door meer investeringen in hernieuwbare energie en investeringen in technologieën voor de productie van hernieuwbare energie, zoals efficiënte productie en gebruik van groene waterstof, en investeringen in de verkenning van nieuwe milieuvriendelijke energiebronnen en opslagmethoden.

 

 

Bron: © Europese Unie, [2023] – EP