13/03/2024

EP-leden pleiten voor strengere EU-regels voor vermindering van voedsel- en textielafval

Textiel_kleding
Terug naar artikeloverzicht
  • Producenten meer verantwoordelijk voor textielproducten, kleding en schoeisel
  • 60 miljoen ton voedselafval en 12,6 miljoen ton textielafval worden jaarlijks geproduceerd in de EU
  • Minder dan 1 % van alle textiel wereldwijd wordt gerecycled tot nieuwe producten
  • Ambitieuzere doelstellingen voor 2030 om voedselverspilling te verminderen

 

Op 13 maart 2024 heeft het Parlement voorstellen aangenomen om afval van voedsel en textiel in de hele EU beter te voorkomen en te verminderen.

De leden van het Europees Parlement hebben hun standpunt in eerste lezing over de voorgestelde herziening van het afvalkader vastgesteld met 514 stemmen voor, 20 tegen, bij 91 onthoudingen.

Strengere doelstellingen om voedselverspilling te verminderen

De EP-leden stellen hogere bindende afvalreductiedoelstellingen voor die uiterlijk op 31 december 2030 op nationaal niveau moeten worden gehaald — ten minste 20 % in de voedselverwerking en -productie (in plaats van 10 % voorgesteld door de Commissie) en 40 % per hoofd van de bevolking in de detailhandel, restaurants, voedseldiensten en huishoudens (in plaats van 30 %). Het Parlement wil ook dat de Commissie beoordeelt of hogere doelstellingen voor 2035 (respectievelijk ten minste 30 % en 50 %) moeten worden ingevoerd, en zo ja, verzoekt hen om met een wetgevingsvoorstel te komen.

Producenten verantwoordelijk voor kosten voor het inzamelen, sorteren en recyclen van textielafval

De EP-leden pleiten voor een uitbreiding van de regelingen voor producentenverantwoordelijkheid (EPR), waardoor producenten die textiel in de EU verkopen de kosten voor het inzamelen, sorteren en recyclen daarvan moeten dekken.

EU-landen zouden deze regelingen 18 maanden na de inwerkingtreding van de richtlijn moeten vaststellen, vinden de EP-leden (tegenover 30 maanden voorgesteld door de Commissie). De nieuwe regels zouden betrekking hebben op producten zoals kleding en accessoires, dekens, beddengoed, gordijnen, hoeden, schoeisel, matrassen en tapijten, met inbegrip van producten die textielgerelateerde materialen zoals leer, kunstleer, rubber of plastic bevatten.

Rapporteur Anna Zalewska (ECR, PL) zei: “Het Parlement heeft gerichte oplossingen bedacht om voedselverspilling te verminderen, zoals het promoten van “lelijk” fruit en groenten, het verduidelijken van een datum op labels en het doneren van onverkochte maar eetbare levensmiddelen. Voor textiel willen we ook regels voor niet-huishoudelijke producten, zoals tapijten en matrassen, en voor verkoop via online platforms.

Volgende stappen

Het dossier zal worden opgevolgd door het nieuwe Parlement na de Europese verkiezingen van 6-9 juni.

Achtergrond

Jaarlijks wordt in de EU 60 miljoen ton voedselafval (131 kg per persoon) en 12,6 miljoen ton textielafval geproduceerd. Alleen al kleding en schoeisel zijn goed voor 5,2 miljoen ton afval, wat overeenkomt met 12 kg afval per persoon per jaar. Naar schatting wordt minder dan 1 % van alle textiel wereldwijd gerecycled tot nieuwe producten.

Met de goedkeuring van dit verslag beantwoordt het Parlement aan de verwachtingen van de burgers dat de EU de beginselen van de circulaire economie moet toepassen en maatregelen tegen voedselverspilling moet bevorderen, en onverwijld een ambitieuze duurzame textielstrategie ten uitvoer moet leggen en de milieunormen moet verhogen, zoals uiteengezet in de voorstellen 1, lid 3, 5, lid 8, 5, 9 en 11, van de conclusies van de Conferentie over de toekomst van Europa.

 

 

Bron: © Europese Unie, [2024] – EP