16/04/2007

Energy Globe Award 2007 voor Kenia

Terug naar artikeloverzicht

Een tv-show rechtstreeks uitgezonden vanuit het Europees Parlement in Brussel bracht politici en beroemdheden uit de gehele wereld op woensdag 11 april samen voor de jaarlijkse uitreiking van de Energy Globe Award. De prijs beloont opmerkelijke projecten op het gebied van duurzame energie. De algemene winnaar van dit jaar werd John Maina uit Kenia voor het uitvinden van die manieren bedacht om de oogsten van kleine landbouwers te vermeerderen met 50%.

In totaal werden 732 projecten uit 96 landen vooraf ingediend. De avond zelf werd luister bijgezet door muziek van Bee Gee Robin Gibb en violist Nigel Kennedy. De prijsuitreiking werd bijgewoond door een aantal beroemdheden, elk een continent vertegenwoordigend. Zij omvatten naast de artiesten ook de Amerikaanse acteur Martin Sheen, de Indische milieudeskundige Maneka Gandhi en de voorzitter van het Parlement Hans-Gert Pttering. De avond werd gepresenteerd door presentatrice en actrice Dsire Nosbusch uit Luxemburg.
 
De glitter en glamour van de avond verbleekte enigszins door de sombere berichtgeving over de staat van het milieu. Pttering zei hierover: "Het is twee voor twaalf, tijd voor ons om te handelen." Er was nochtans plaats voor optimisme over het werk dat ten bate van het milieu aan de gang is.
 
Lopend vuurtje
 
Na de presentatie van alle vijf categoriewinnaars, kon het publiek stemmen voor het beste project. De prijs ging naar John Maina uit Kenia, die de overige vier finalisten versloeg. Maina bedacht een manier waarbij zonne-energieovens worden gebruikt voor het drogen van groenten en vruchten. Op deze manier kunnen de lokale landbouwers hun oogst met 50% verhogen zonder het milieu schade te berokkenen. Maina vertelde: "We hadden totaal niet verwacht in de prijzen te vallen! Deze techniek kan op zeer lokaal niveau worden overgebracht. Het idee verspreidt zich als een lopend vuurtje, het is niet te houden. De mensen houden ervan."
 
Voorafgaand aan deze prijsuitreiking was er ook een speciale prijs te vergeven aan gastland Belgi voor het veranderen van een historisch oud priv huis in een gebouw ten bate van energiebesparing. De prijs werd uitgereikt aan de Belgische Prins Laurent door de vroegere Eurocommissaris Franz Fischler.
 
De prijzen
 
De kandidaten voor de prijzen werden ingedeeld in vier categorien: Aarde, Vuur, Water, Lucht en Jeugd. In deze categorien waren de winnaars:

  • Vuur: Het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) en het nationale Laboratorium van Risoe (Den) voor de lancering van een plan voor het vestigen van meer dan 16.000 zonnehuizen in India;

  • Water: Jerry M. Brownstein uit de VS werd beloond voor het ontwikkelen van een zeer efficinte behandeling van afvalwater, gebruik makend van een speciale waterfilter van gerecycled plastic, voor het produceren van drinkwater;

  • Lucht: In deze categorie won de Nederlander Reindert Augustijn voor het ontwikkelen van kleine biogasinstallaties voor lokale gemeenschappen in Vietnam. De genstalleerde installaties helpen om de jaarlijkse emissies aan CO2 te verminderen.

  • Jeugd: Deze categorie ging naar de kunstuniversiteit in Linz (Oostenrijk) voor het uitvinden van een zonnehuis in Zuid-Afrika, dat een constante binnentemperatuur van 20 graden Celsius kan produceren met behulp van een natuurlijk air condition systeem.

De toekenning van de prijs in de categorie Vuur werd uitgereikt door Martin Sheen, bekend door zijn rol als president van de VS Jed Bartlett in de tv-serie The West Wing en door te spelen in diverse films. Hij liet weten dat hij als Amerikaanse president het Kyoto-protocol zeker zou hebben ondertekend.

Bron :  Europees Parlement