26/01/2007

Energierenovatieprogramma woningen 2020

Terug naar artikeloverzicht

Minister Peeters heeft in zijn Vlaams Klimaatbeleidsplan 2006-2012, goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 20 juli 2006, een haalbaarheidsonderzoek naar een energierenovatieprogramma voor bestaande woningen aangekondigd. Dit nog lopende onderzoek moet uitwijzen welke instrumentenmix het best wordt gehanteerd om versneld, namelijk reeds tegen 2020 in plaats van 2025, de energieprestaties van de bestaande woningen substantieel te verbeteren.

In het kader van de Kyoto-doelstelling van Vlaanderen om de CO2-uitstoot tegenover 1990 met 5,2 % te verminderen in de periode 2008-2012, werd een eerste Vlaams Klimaatbeleidsplan 2002-2005 opgesteld. Dat plan bevatte een aantal projecten voor CO2-reductie in verschillende beleidsdomeinen, onder andere ook in de woningsector.

Tijdens de Klimaatconferentie van 6 juni 2005, op initiatief van minister Peeters en waaraan experts uit verschillende disciplines deelnamen, werd vastgesteld dat bijkomende acties nodig zijn om op de lange termijn verdere reducties mogelijk te maken. Niet minder dan 365 maatregelen werden voorgesteld voor de zogenaamde post-Kyoto periode.

De Klimaatconferentie formuleerde onder andere de aanbeveling om een grootschalig energierenovatie­programma van het woningpark te organiseren:

'Gezien de trage vernieuwingsgraad van het woningenpark is een ambitieus langetermijnplan "Energiezuinige gebouwen 2025" nodig. Dit is een grootschalig energie-renovatieprogramma met doelstellingen en acties op korte termijn tegen een langetermijnachtergrond. Het betreft meer concreet een ambitieus plan voor energiezuinige gebouwen, met duidelijke doelen voor een beter binnenklimaat in gebouwen tegen 2025. De klemtoon ligt op een standvastig en volgehouden beleid (legislatuuroverschrijdend), een hoog ambitieniveau, en een gentegreerde en transparante aanpak, met medewerking van alle actoren in de bouw en bewoners. Zo'n grootschalig energierenovatieprogramma voor de bestaande Vlaamse gebouwen vereist een planmatige aanpak en een coherente set van maatregelen om de energieverslindende gebouwen en slechte huisvestingen weg te werken. Hierbij wordt vooral gefocust op groepen die geen renovatie of verbouwplannen hebben en op de slechtste woningen van de sociaal zwakkere groepen. Voor elke doelgroep van verhuurders tot honkvaste eigenaars-bewoners moeten gepaste maatregelen worden uitgewerkt.'

Minister Peeters heeft in zijn Vlaams Klimaatbeleidsplan 2006-2012, goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 20 juli 2006, een haalbaarheidsonderzoek naar een energierenovatieprogramma voor bestaande woningen aangekondigd. Dit nog lopende onderzoek moet uitwijzen welke instrumentenmix het best wordt gehanteerd om versneld, namelijk reeds tegen 2020 in plaats van 2025, de energieprestaties van de bestaande woningen substantieel te verbeteren. De stimulans naar de nodige investeringen hiertoe zullen bijkomend gecompenseerd kunnen worden door de terugverdieneffecten.

Op initiatief van minister Peeters werd met diverse sectoren uit de bouw- en verwarmingsindustrie in de tweede helft van 2006 overleg gepleegd om te zien of dergelijk grootschalig programma, met ambitieuze doelstellingen, mogelijk is.

Lees meer  

Bron : Persbericht van het kabinet van minister Kris Peeters