28/05/2007

Energierenovatieprogramma 2020

Terug naar artikeloverzicht

Een energiezuinige woning voor iedere Vlaming in het jaar 2020 die resulteert in een besparing van 30% van het huishoudelijk verwarmingsverbruik, dat is de ambitieuze maar realistische doelstelling die Vlaams minister van Energie, Kris Peeters, vooropstelt in het kader van het Energierenovatieprogramma 2020.

De realisatie van deze doelstelling zou een globale vermindering van de verwarmingsfactuur voor de Vlaamse gezinnen betekenen met ongeveer 850 miljoen euro, of 344 euro per gezin per jaar. Vooral in de woningen die dateren van voor de isolatiereglementering van 1991 valt de grootste energiewinst te halen.

80 miljoen m daken wachten nog op dakisolatie.

Nog 1/3 van de Vlaamse daken is niet gesoleerd. Een ongesoleerd dak is een grote bron van energieverspilling. Met een beperkte investering kan je tot 30% besparen op de verwarmingskosten. Een investering in dakisolatie is op een termijn van 1 tot 2 jaar terugverdiend.

Minister Kris Peeters moedigt iedereen aan om op zo kort mogelijke termijn deze stap te zetten en het dak van de eigen of verhuurde woning te isoleren. Door een dak te isoleren draagt men op een daadwerkelijke manier bij tot een beperking van het broeikaseffect en de klimaatverandering. Bovendien is het ook goed voor de portemonnee.

De Vlaamse overheid start met een urgentieprogramma om tegen 2020 zo veel mogelijk daken gesoleerd te krijgen, enkel glas te vervangen door isolerend glas en verouderde verwarmingsketels uit de Vlaamse woningen te bannen: het Energierenovatieprogramma 2020.

Actrice Danni Heylen wordt de meter van het Energierenovatieprogramma 2020.

Actrice Danni Heylen wil zich graag engageren als meter van het Energierenovatieprogramma 2020. Zelf zit ze middenin de renovatie en verbouwing van haar woning en nu pas beseft ze hoe belangrijk het is om eerst en vooral te zorgen voor een goede isolatie van de woning en om pas nadien te denken aan de inrichting. "Ik wist helemaal niet dat je zoveel geld kan besparen door een goede isolatie", zegt ze.  "Uiteraard doe ik het ook voor het milieu en wil ik als meter van het Energierenovatieprogramma 2020 ook graag andere mensen overtuigen", geeft ze nog mee.

"De kranten staan dagelijks vol met berichten over de opwarming van onze aarde", gaat ze verder. "Het verwondert me steeds meer dat we er zelf zo weinig aan doen om ons eigen energieverbruik te beperken. Ik ben bijlange geen expert op het vlak van energiebesparing, maar op het internet en in tal van magazines vind je zeer interessante informatie die het allemaal toch wat eenvoudiger maken."

Tal van organisaties ondersteunen het initiatief van Vlaams minister Kris Peeters. De Vlaamse Confederatie Bouw, de Bouwunie en het Verbond van de Glasindustrie hadden zich ter gelegenheid van Batibouw 2007 al gengageerd in een convenant om hun leden, vooral aannemers en installateurs, nauwgezet te begeleiden om energiebesparing actief te promoten bij hun klanten. Vooral voor het verschaffen van correcte bouwtechnische informatie en een begeleiding bij het aanvragen van de talrijke energiepremies spelen de aannemers en de installateurs een cruciale rol.

Afgelopen vrijdag 25 mei ondertekende minister Peeters ook een convenant met de aardgasleveranciers Nuon, SPE-Luminus en Electrabel Customer Solutions en stookolieleveranciers vertegenwoordigd door Informazout. Zij spelen een belangrijke rol in het verschaffen van een uitgebreid energieadvies aan hun klanten, bijvoorbeeld voor het versneld vervangen van oude centraleverwarmingsinstallaties. Ze beschikken daartoe over een zeer uitgebreid klantenbestand, waarmee ze al op regelmatige tijdstippen contacten onderhouden.

Tevens schakelt minister Peeters ook intermediaire organisaties en verenigingen als de Gezinsbond in om  een actieve rol te spelen in de informatieverspreiding en het advies op maat van de burger. Zij hebben een nauwe band met hun leden en staan vooral sterk in het motiveren en het tonen van concrete voorbeeldrealisaties, ook voor energiebesparing. Op het vlak van energiebesparing word je immers het snelst overtuigd door iemand uit je nabije omgeving, uit je kennissenkring of een locale expert. Deze organisaties kunnen ook hulp verlenen bij het correct aanvragen van de verschillende premies of het zoeken naar alle mogelijke premieloketten en premievoorwaarden die er bestaan voor energiebesparende investeringen.

Premies voor dakisolatie in een notendop

  • De elektriciteitsnetbeheerder geeft een premie van 2 tot 4 euro per m dakisolatie, ook indien u de isolatie zelf plaatst.
  • Sommige gemeenten geven nog een bijkomende premie.
  • Bovendien geniet u van een fiscaal voordeel van 40% van de investering als u de plaatsing door een geregistreerd aannemer laat uitvoeren.
  • Bij woningen ouder dan 25 jaar kunt u genieten van een renovatiepremie van 30% (voor een totale investering van minstens 10.000 euro en op voorwaarde dat u een bepaalde maximum inkomensgrens niet overschrijdt.)

Er zijn daarnaast ook tal van premies en fiscale voordelen voor condensatieketels, isolerende beglazing of het gebruik van zonne-energie.

Voor een volledig overzicht van alle energiepremies en de voorwaarden, raadpleeg www.energiesparen.be of bel gratis naar 1700

Naar een fiscale hervorming

Ondanks het interessante aanbod aan hoge energiepremies stelt minister Peeters vast dat, door het feit dat de gezinnen de premies en vooral de fiscale aftrek moeten voorfinancieren, dit een rem betekent op de investeringsbereidheid. Pas na enkele maanden en na goedkeuring van het dossier krijgt de Vlaming het premiebedrag gestort. Voor de fiscale maatregelen voor energiebesparende investeringen wordt het fiscale voordeel pas twee jaar na de betaling van de factuur verrekend in de belastingaangifte. Ook heel wat niet-belastingplichtigen kunnen nu niet genieten van de aanzienlijke fiscale voordelen. "Ik pleit ervoor om het systeem van fiscale voordelen voor energiebesparende investeringen grondig te hervormen", stelt Vlaams minister Kris Peeters. "Het fiscale voordeel zou al onmiddellijk moeten worden verrekend bij de aankoopfactuur, zoals men al van plan is bij de aankoop van milieuvriendelijke voertuigen. Op die manier wordt het te investeren bedrag al met 40% verlaagd. Bovendien zouden op die manier ook de gezinnen die nu geen belasting betalen eveneens kunnen genieten van een fiscaal krediet".

Naar een financieringshervorming

De meeste banken brachten recent ook een aangepaste goedkope lening of een consumentenkrediet op de markt die specifiek gericht is op energiebesparende investeringen. De federale wetgeving op de consumentenkredieten eist evenwel dat er nu voor ieder energiekrediet een uitgebreid aanvraagdossier wordt opgemaakt. Dit betekent zowel voor de aanvrager als de kredietverstrekker een administratieve last. "Ik pleit ervoor dat voor een aantal standaard energiebesparende maatregelen, zoals bvb de vervanging van een cv-ketel of het isoleren van een dak, een snellere en goedkopere procedure wordt mogelijk gemaakt om een energierenovatiekrediet aan te vragen. Deze energiebesparende investeringen verdienen zich immers op enkele jaren tijd terug, zodat er een veel grotere garantie is dan bij de aankoop van andere goederen, zoals TV of salon, dat het ontleende kapitaal wordt terugbetaald", zegt Kris Peeters.

Ook verhuurders zijn betrokken partij

Op de verhuurmarkt bevinden zich momenteel nog veel woningen die slecht gesoleerd zijn, met oude ramen en een oude verwarmingsinstallatie. De volgende federale regering zou de huurwet moeten aanpassen zodat energiebesparende investeringen in huurwoningen worden gestimuleerd. De verhuurder ziet energiebesparende investeringen nog altijd in eerste instantie als een kost die hij niet kan terugverdienen omdat het de huurder is die profiteert van de lagere energiefactuur. De huurder mag meestal zelf geen energiebesparende investeringen uitvoeren.  Bij de verhuurders is momenteel nog onvoldoende bekend dat zij in aanmerking komen voor de fiscale voordelen voor energiebesparende investeringen. Meer dan 40% van de investeringen kunnen ze recupereren via de personenbelasting en de premies van de netbeheerders. Bovendien creren deze investeringen een belangrijke meerwaarde voor deze huurwoningen. Binnenkort zullen alle huurwoningen trouwens moeten beschikken over een energieprestatiecertificaat dat aangeeft hoe energiezuinig de woning is. Uiteraard is dit ook interessant voor de huurder die zo kan genieten van lagere energiefacturen. Bij de zoektocht naar een huurwoning zal de huurder ook sneller kiezen voor een woning met een laag energieverbruik. 

Reken uit je winst !

"Voor wie wil berekenen hoe snel je dakisolatie, een nieuwe cv-ketel of de vervanging van enkel glas door isolerend glas terugverdiend hebt, heb ik de energiewinstcalculator laten ontwikkelen", besluit Vlaams minister Kris Peeters. "Je kunt zelf de test doen op www.energiesparen.be/energiewinst."

Bron : Persbericht van het kabinet van minster Kris Peeters