11/03/2005

Energieprestatieregelgeving kan energieverbruik van nieuwe gebouwen met gemiddeld 30% doen dalen

Terug naar artikeloverzicht

Vermindering van broeikasgasemissies zorgt voor beter milieu

Op voorstel van Kris PEETERS, de Vlaamse minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering de nieuwe regelgeving die de energieprestaties van gebouwen in Vlaanderen moet verbeteren, goedgekeurd. Deze regelgeving zal het energieverbruik van nieuwe gebouwen en de energiefactuur aanzienlijk verlagen.

De strijd tegen de klimaatverandering is met het Protocol van Kyoto n van de voornaamste maatschappelijke uitdagingen voor de komende decennia geworden. Zowel de overheid als de industrie en de gezinnen zullen hun bijdrage moeten leveren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Een groot deel van deze broeikasgassen komt vrij bij het verwarmen van onze woningen en gebouwen.

De Vlaamse gebouwen scoren in vergelijking met de situatie in Europa relatief minder goed wat het niveau van hun energieprestatie betreft. Er kan nog heel wat energie bespaard worden door meer thermische isolatie te plaatsen, hoogrendementsglas te gebruiken, zonnewinsten nuttig aan te wenden, verwarmingsketels met hoger rendement te installeren, .

De Europese Commissie heeft begin 2003 een richtlijn gepubliceerd die de lidstaten verplicht om tegen 4 januari 2006 initiatieven te nemen zodat de energieprestaties van gebouwen verbeteren. In uitvoering van deze richtlijn voert het Vlaamse Gewest vanaf 1 januari 2006 een energieprestatieregelgeving in en vervangt hiermee de bestaande isolatieregelgeving.

Het besluit legt eisenniveaus voor thermische isolatie en energieprestatie op aan nieuwe gebouwen en aan te renoveren bestaande gebouwen, waarvoor vanaf 1 januari 2006 een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd. Omdat naast het behalen van een goed energieprestatieniveau en een goed isolatieniveau ook de binnenluchtkwaliteit belangrijk is, worden minimale ventilatievoorzieningen vereist.

De eisenniveaus zijn zo bepaald dat de bouwheer door de toepassing van beschikbare materialen en technologien en door een kleine extra investering al heel snel een energiezuinig gebouw krijgt en dus van een lagere energiefactuur zal genieten. Door de toepassing van de nieuwe regelgeving zal het energieverbruik van nieuwe gebouwen gemiddeld met 30% verminderen. Met de stijgende energieprijzen is energiezuinig bouwen en verbouwen dan ook de boodschap.

Energiezuinig bouwen en verbouwen start met de eerste pennentrek van de architect. Het is belangrijk om vanaf het ontwerp van het gebouw rekening te houden met het latere energieverbruik. Om de architecten zo goed mogelijk voor te bereiden op de nieuwe energieprestatie-eisen wordt voor hen een specifiek opleidingsprogramma uitgewerkt.

De Vlaamse Regering heeft bijkomend beslist om het gegevensbeheer in het kader van de nieuwe regelgeving zo veel mogelijk te automatiseren en zo de administratieve taken voor de gemeenten, de administratie en de bouwheer zo eenvoudig mogelijk te houden.

Minister Peeters benadrukt dat in 2005 zijn communicatie- initiatieven rond het stimuleren van het rationeel energiegebruik zich voornamelijk richten op de op komst zijnde energieprestatieregelgeving. Deze regelgeving zal resulteren in een aanzienlijke vermindering van broeikasgasemissies en bijkomend een belangrijk financieel voordeel voor de bouwheer opleveren. Daarmee brengt hij de communicatieslogan 'Energie sparen: de winst is voor u en voor het milieu' verder in de praktijk.

Bron : Persdienst Vlaamse regering