23/12/2003

Energiemaatregelen voor ondernemingen

Terug naar artikeloverzicht

De grote industrile stroomverbruikers in Vlaanderen hebben laten weten dat zij vrezen voor hun voortbestaan indien de lasten op het energieverbruik op het huidige niveau gehandhaafd blijven.

Vlaams minister van Energie Gilbert Bossuyt vreest dat indien alle eisen van de zware industrie onderschreven worden, de groene stroomdoelstellingen die Vlaanderen zichzelf heeft opgelegd niet kunnen gehaald worden. Of is het dat wat men precies nastreeft? "Van de doelstelling om tegen 2010 6% van ons elektriciteitsverbruik uit hernieuwbare bronnen te halen, wijk ik geen millimeter af." zegt Bossuyt. In Frankrijk, ht kernenergieland bij uitstek, is de groene stroomdoelstelling 10% in 2010. Overal in de EU legt men de lat op een gelijkaardige hoogte.

Minister Bossuyt is zich uiteraard zeer bewust van de belangrijke impact van de energiefactuur van grote bedrijven op de tewerkstelling. De grote afnemers draaien nu op voor de boetes die Elektrabel moet betalen omdat het de groene stroomverplichting niet haalt. Elektrabel rekent die gewoon door aan haar klanten. De werknemers van die klanten mogen daar niet het slachtoffer van worden.

"Ik kan niet vaak genoeg herhalen hoe essentieel de afbouw van het productiemonopolie van Elektrabel is voor een efficinte werking van de markt" aldus Bossuyt. "Daarnaast moet de federale regering werk maken van het opvoeren van de invoercapaciteit van het Belgisch elektriciteitsnet".

Inmiddels zit Vlaanderen allesbehalve stil als het erop aankomt inspanningen te doen voor de industrie. Minister Bossuyt heeft voorgesteld om de groene stroomverplichtingen van grote verbruikers tot 50% te reduceren. Voor kleine ondernemingen, die nu reeds genieten van een premie die 50% van de kosten van een energie-audit dekt, wordt een auditconvenant uitgewerkt. Wie een energie-audit laat uitvoeren en maatregelen neemt om het energieverbruik te milderen, zal worden vrijgesteld van een eventuele energie- of CO-taks.

Minister Bossuyt bevestigt ook het voornemen van de Vlaamse regering om de energielasten in Vlaanderen te vergelijken met die van omringende landen, "maar het is onrealistisch en niet ernstig om zo een studie in een maand af te haspelen", zegt de minister. "Ik ben wel bereid om op basis van de conclusies van die studie te bekijken of nieuwe maatregelen genomen moeten worden".

Bron: persdienst Vlaamse regering.