29/01/2013

Energiedecreet wijzigt, maar voorbereiding schiet tekort volgens SERV en de Minaraad

Back to article overview

De SERV en de Minaraad vragen in een gezamenlijk advies over een wijziging van het energiedecreet om het voorbereidingsproces voor de energiereglementering te verbeteren. Opnieuw wordt het energiedecreet aangepast en opnieuw schiet de voorbereiding tekort. Het dossier bevat veel onduidelijkheden en tekortkomingen en geen RIA of cijfermatige onderbouwing.

Inhoudelijk zijn er vooral bemerkingen bij de voorgestelde minimumsteunregeling voor certificaten van installaties aangesloten op het transmissienet. Die minimumsteunregeling is positief voor de investerings- en exploitatiezekerheid. Wel is het nodig om na te kijken of bepaalde aspecten niet discriminerend zijn, om onderscheidende modaliteiten nader te motiveren en om de minimumsteun aan te sluiten bij de onrendabele top. De minimumsteunregeling beïnvloedt bovendien de financiering van de certificatensystemen en de verdeling van lasten en baten - al is het nog niet duidelijk hoe. Een maatschappelijk discussie hierover is nodig. In ieder geval moeten de meerjarennettarieven aangepast worden wanneer de door te rekenen kosten gevoelig wijzigen. Kosten doorschuiven naar de toekomst is namelijk niet aangewezen.

Tot slot vragen de SERV en de Minaraad opnieuw naar een volledige solidarisering van de opkoopkosten tussen de distributienetbeheerders. Dat is nodig omdat in sommige netgebieden tot vijf keer meer PV-vermogen geïnstalleerd staat per geleverde eenheid elektriciteit en omdat de huidige solidarisering beperkt is. Daardoor kunnen de doorgerekende kosten van de certificatensystemen in de nettarieven behoorlijk verschillen tussen de netgebieden.