12/01/2007

Energiebesparingsfonds haalt vanaf maandag 50 miljoen euro op

Terug naar artikeloverzicht

Vanaf maandag 15 januari kunnen genteresseerde beleggers inschrijven op de obligaties van het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE) de officile naam van het Energiebesparingfonds. Obligatiehouders kunnen rekenen op een interessant fiscaal voordeel.

Van Weert hoopt dat veel burgers inschrijven op fiscaal voordelige belegging

Energiebesparing betaalt investeringen terug
 
Brussel, 12 januari 2006 Vanaf maandag 15 januari kunnen genteresseerde beleggers inschrijven op de obligaties van het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE) de officile naam van het Energiebesparingfonds. Obligatiehouders kunnen rekenen op een interessant fiscaal voordeel.  Staatssecretaris Els Van Weert: "Het fonds zal 50 miljoen euro ophalen om energiebesparende maatregelen aan de woningen van mensen uit kansengroepen te prefinancieren. Aan anderen biedt het fonds goedkope leningen aan om ingrepen te doen die de energiefactuur drukken".
 
Van maandag 15 januari tot 14 februari kunnen beleggers inschrijven op de obligaties van 500 euro die het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE) de officile naam van het Energiebesparingfonds uitgeeft. Staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling Van Weert: "Het is de federale regering menens om de energiefactuur van de gezinnen te doen krimpen. Met het geld van het fonds kunnen mensen bijvoorbeeld een oude stookketel vervangen, dubbele beglazing en extra dakisolatie plaatsen voor maximum 10.000 euro. Mensen kunnen de investering terugbetalen met het geld dat ze uitsparen op hun energiefactuur.
 
Els Van Weert hoopt dat veel particulieren inschrijven op de obligaties van het fonds. "Steeds meer mensen liggen wakker van energiebesparing. Niet alleen omwille van de hoge energieprijzen, maar ook omdat de schadelijke gevolgen van energieverspilling steeds meer tastbaar worden. Om mensen aan te moedigen in te tekenen, genieten obligatiehouders een belastingvermindering van 5% op het ingeschreven bedrag met een maximum van 270 euro per belastingplichtige", legt Van Weert uit. 
 
Volgens de staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling kunnen heel wat gezinnen nog flink besparen op hun energiefactuur. Ongeveer 50% van het energieverbruik van een doorsnee gezin gaat naar verwarming. Van alle woningen hebben nog maar 70 % dubbel glas en zijn slechts 60% van de daken en 40% van de buitenmuren gesoleerd.
Naast de transportsector, zijn het vooral de huishoudens die een groot en stijgend aandeel van de uitstoot van broeikasgassen voor hun rekening nemen. Het aandeel voor verwarming bedraagt bijna 25 % van de totale uitstoot aan CO2.
 
In de praktijk zal het Energiebesparingfonds contracten afsluiten met lokale entiteiten (bv. een autonoom gemeentelijk bedrijf, een sociale huisvestingsmaatschappij, een OCMW,...). Die kan dan goedkope leningen aanbieden of zelfs de kosten voor energiebesparende ingrepen aan de huizen van mensen uit kansengroepen prefinancieren (derde-investeerdersmechanisme). Aan deze mensen bieden de lokale entiteiten met steun van het Fonds ook financile, juridische en technische trajectbegeleiding. Elke gezin kan op die manier tot 10 000 euro investeren. De investering betaalt zichzelf grotendeels terug door een lagere energiefactuur.
 
Volgens Van Weert leren voorzichtige berekeningen dat de energiebesparende ingrepen die met het geld van het fonds worden uitgevoerd bijdragen tot de creatie van verschillende duizenden banen in de bouwsector.
 
De thesaurie en de bank KBC begeleiden het fonds bij de uitgifte van de obligaties met staatswaarborg. Genteresseerden beleggers kunnen vanaf maandag terecht bij KBC, Centea, Dexia, Fortis en ING om zich in te schrijven.
 
Download hier alvast de prospectus.

Bron : Persmededeling Els Van Weert

___________________________

Extra info :