08/06/2004

Energiebesparing in 2003 dubbel zo groot als vooropgesteld

Terug naar artikeloverzicht

Energie is een kostbaar goed. Er moet dan ook zuinig mee omgesprongen worden. Gezinnen kunnen tal van maatregelen nemen die de energiefactuur doen dalen, zonder aan comfort in te boeten. Daarom wordt energiebesparing door middel van premies en fiscale voordelen aangemoedigd.

In 2002 verplichtte de Vlaamse minister van Energie de elektriciteitsnetbeheerders om vanaf 2003 aan de huishoudens en bedrijven premies te geven voor energiebesparende maatregelen. Op die manier moesten ze een besparing realiseren van ten minste 1% van de totale hoeveelheid geleverde elektriciteit.

Uit de rapportering die de netbeheerders overmaakten, blijkt dat in 2003 een besparing van 2% gerealiseerd werd, dubbel zoveel als waartoe ze verplicht waren. Aan 8.000 gezinnen werd een premie toegekend voor de plaatsing van een zeer energie-efficinte verwarmingsketel, aan 2.000 gezinnen voor de
plaatsing van superisolerende beglazing en aan meer dan 1.000 gezinnen voor de plaatsing van dakisolatie. Verder werden nog enkele duizenden premies toegekend voor muurisolatie, energie-audits, zonneboilers, thermostatische kranen en warmtepompen.
Het grootste succes waren de gratis spaarlampen en spaardouchekoppen die verdeeld werden aan beschermde klanten.  Er werden 220.000 spaarlampen en 145.000 spaardouchekoppen verdeeld. Vooral de spaardouchekoppen brachten een enorme besparing op. De netbeheerders hebben in 2003 een totaal van bijna 384.000 premies toegekend.

In de industrie brachten vooral de toerentalregeling voor motoren, audits en betere verlichting een grote energiebesparing op.

De totale gerealiseerde energiebesparing in 2003 was gelijk aan het gemiddeld stookolieverbruik van 25.000 gezinnen. Het budget nodig voor het toekennen van de premies was slechts de helft van het oorspronkelijk geraamde.

Minister Bossuyt besliste reeds in 2003 om de besparingsdoelstelling voor de volgende 4 jaren op te trekken naar 2%. Om deze doelstelling te bereiken, zal in de loop van dit en volgend jaar elk Vlaams gezin een gratis spaarlamp of spaardouchekop krijgen.

Op deze manier zal tegen 2010 een energiebesparing gerealiseerd worden van 12%.

Minister Bossuyt is tevreden met het succes van de premies.
"Dat er in 2003 twee maal zoveel bespaard werd op energie, bewijst dat de premies steeds beter bekend zijn bij de mensen. Wie energiebesparende maatregelen neemt, wint dan ook 3 maal: door een premie te ontvangen, door een lagere energiefactuur n door de fiscale aftrekbaarheid.", aldus Bossuyt.

Meer info : tina.verraes@vlaanderen.be
Persdienst minister Bossuyt
Tel : 02/553.70.45

Bron : persdienst Vlaamse regering

__________________________________

Extra info :

http://www.energiesparen.be