29/11/2002

Energie uit organisch materiaal en biomassa: dichterbij dan u denkt.

Terug naar artikeloverzicht

Op de studiedag 'Elektriciteit en warmte uit organisch materiaal en biomassa' (Mol, 26-11-2002) van de Organisatie voor Duurzame Energie Vlaanderen (ODE-Vlaanderen) samen met Vito, Vlaamse instelling voor technologisch onderzoek, brachten beleidsmensen meer duidelijkheid over de criteria waaraan biomassa en organisch materiaal moeten voldoen om een groenestroomcertificaat te behalen. Praktijkvoorbeelden toonden aan wat op dit moment reeds mogelijk is.

Thierry Van Craenenbroeck van de VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) lichtte de Vlaamse certificatenregeling toe. De Vlaamse Regering heeft een certificatensysteem uitgevaardigd dat de productie van groene stroom moet ondersteunen. De uitreiking van deze certificaten en de controle op de naleving van de verplichtingen geschiedt door de VREG.

Peter Van Acker van de OVAM schetste in een aantal krachtlijnen het ontwerp van het uitvoeringsplan 'Hoogcalorisch afval', n van de instrumenten van het Vlaams Milieubeleidsplanontwerp 2003-2007. Enerzijds moet Vlaanderen het huidig storten van meer dan 1,5 miljoen ton brandbaar afval afbouwen. Anderzijds moet de energie uit onze afval op een rationele wijze een deel van de behoefte aan fossiele brandstoffen verminderen. In functie van verschillende BBT-scenario's (best beschikbare technieken) en binnen taakdoelstellingen, in het bijzonder energieprestaties, legt het Vlaamse beleid een nieuwe verwerkingscapaciteit voor energiewinning uit afval vast.

De nieuwe sectorale voorwaarden van Vlarem II met betrekking tot verbranding van biomassa werden naar voor gebracht door Anneleen De Wachter van de OVAM. Op 4 december 2000 werd de richtlijn 2000/76/EG van het Europese Parlement en de Raad betreffende de verbranding van afval goedgekeurd. Deze dient gemplementeerd te zijn in de Vlaamse wetgeving op 28-12-2002.

Yves Schenkel van VALBIOM (Valorisation de la Biomasse) gaf een uiteenzetting van deWaalse energiepolitiek. Welke instrumenten zijn in Walloni voorhanden ter promotie van de groene warmte? Welke pistes zijn te volgen opdat groene warmte een waardige plaats krijgt in de energievoorziening?

Vervolgens kwam Johan Van Bael van Vito aan bod als eerste spreker vanuit de aanpak in de praktijk met de evaluatie van een demonstratieproject bij diepvriesgroentenbedrijf d'Arta te Ardooie. Het diepvriesgroentenbedrijf d'Arta is het eerste bedrijf in Vlaanderen dat een dompelbrander met biogas geplaatst heeft voor de verwarming van de anarobe vergistingsinstallatie voor het afvalwater. De installatie werd gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid via het programma van energiedemonstratieprojecten. Vito heeft het project gedurende n jaar opgevolgd en voerde door middel van een uitgebreide meetcampagne een technische en economische evaluatie van de installatie uit.

Stijn Van den Bosch van de firma Vyncke lichtte aan de hand van een aantal concrete voorbeelden toe dat groene warmteproductie uit biomassa net zoals groene stroomproductie kan leiden tot een reductie van de CO2-uitstoot. Tevens biedt de groene warmteproductie een aantal technische en economische voordelen wat groene warmte tot een zeer interessante groene energievorm maakt.

Electrabel Ruien past twee technieken toe om uit onbehandeld hout (biomassa) elektriciteit op te wekken. Enerzijds wordt houtstof samen met poederkool verbrand en anderzijds worden houtsnippers vergast. Het geproduceerde biogas wordt vervolgens verbrand in een klassieke ketel. In de workshop stelde Frank Van den Spiegel van Electrabel de praktische implementatie van deze technieken, de huidige stand van de productie en de planning voor. Hij ging tevens in op de specifieke elementen van de certificatie voor groene stroom bij co-verbranding van biomassa.

Francies Van Gijzeghem gaf een uiteenzetting over de anarobe composteringsinstallatie van IVVO (Intercommunale Vereniging voor vuilverwerking van Veurne en Ommeland) te Ieper. In een compostering wordt het groente-, fruit- en tuinafval (GFT) omgezet tot een kwalitatieve bodemverbeteraar. Bij een anarobe compostering wordt daarenboven GFT omgezet in elektriciteit. Deze recyclagetechniek vormt de duurzaamste oplossing voor organisch afval.

Ten slotte gaf Felicien Wallays van WVEM (West-Vlaamse Elektriciteits- en Teledistributiemaatschappij) een voorstelling van het Biopowerproject. Biopower wil via de thermische valorisatie van de vaste fractie van drijfmest in een wervelbed stoom en elektriciteit opwekken. Het project biedt tegelijkertijd een belangrijke bijdrage aan de realisatie van de Vlaamse doelstellingen voor hernieuwbare energie n een milieutechnisch aanvaardbare oplossing voor de mestproblematiek.

Voor meer informatie:

Sofie Van den Branden
ODE
Tel.: 016 23 52 51
e-mail: info@ode.be

Greet Vanuytsel
Vito
Tel.: 014 33 58 22
Fax: 014 32 11 85
e-mail greet.vanuytsel@vito.be