18/05/2010

Energie-efficiëntie: alleen bijna-energieneutrale gebouwen na 2020 bouwen

Terug naar artikeloverzicht

Europarlementariërs hebben nieuwe wetgeving betreffende de energie-efficiëntie van gebouwen aangenomen. Doel is om consumenten te helpen om hun energierekening te verlagen, terwijl de EU als geheel haar klimaatdoelstelling van 20% minder energiegebruik in 2020 nastreeft. Lidstaten zullen hun bouwvoorschriften moeten aanpassen, zodat alle gebouwen die vanaf eind 2020 worden gebouwd, aan hoge energiebesparende normen voldoen. Bestaande gebouwen zullen waar mogelijk moeten worden aangepast.

De nieuwe richtlijn inzake energie-efficiëntie legt eisen vast voor de energieprestaties van nieuwe en bestaande gebouwen. De lidstaten moeten maatregelen nemen om eisen vast te stellen "met het oog op het bereiken van de kostenoptimale niveaus".

Hogere normen voor nieuwe gebouwen

Alle gebouwen die vanaf eind 2020 worden gebouwd, moeten volgens de voorgestelde wetgeving aan hoge energiebesparende normen voldoen en voor een groot deel door hernieuwbare energie gevoed worden. Bouwprojecten van de overheid moeten al twee jaar eerder het goede voorbeeld moeten geven. Een deel van de financiering voor deze veranderingen komt uit de EU-begroting.

Bestaande gebouwen upgraden

Bij ingrijpende renovaties moeten waar mogelijk de energieprestaties van bestaande gebouwen worden verbeterd. De eigenaars moeten daarbij worden aangemoedigd om "slimme meters" te installeren en verwarming, warm water voor sanitair gebruik en airconditioningsystemen door efficiëntere alternatieven, zoals warmtepompen, te vervangen. Regelmatige keuringen van boilers en airconditioningsystemen zullen verplicht worden.

40% van het totale energieverbruik in de Unie komt voor rekening van gebouwen, die tegelijk de grootste bron van emissies zijn. Een vermindering van het energieverbruik en het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen in de bouwsector zijn belangrijke maatregelen die nodig zijn om de energieafhankelijkheid en de broeikasgasemissies van de Unie te doen dalen.

De richtlijn die dinsdag in tweede lezing is aangenomen, maakt deel uit van een breder wetgevingspakket betreffende energie-efficiëntie. Het verslag van het Parlement werd door rapporteur Silvia-Adriana ?IC?U (S&D, RO) opgesteld. Woensdag stemmen de Europarlementariërs over een verslag van rapporteur Anni PODIMATA (S&D, EL) over de nieuwe lay-out van het Europese energie-efficiëntielabel.

Bron : Europees Parlement

________________________________

Extra info : Energy performance of buildings - final text (Council common position)