16/05/2006

Els Van Weert zoekt Duurzaamste Kandidaat

Terug naar artikeloverzicht

Brussel, 16 mei 2006 Vandaag, enkele maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober, lanceert staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling Els Van Weert de wedstrijd "Ben jij een duurzame kandidaat?". Van Weert gaat in heel het land op zoek naar kandidaten voor de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen die een originele en duurzame verkiezingscampagne zullen voeren. In de week vr 8 oktober zal de staatssecretaris persoonlijk de winnaar (ongeacht zijn of haar politieke kleur) helpen met zijn duurzame campagne.
 
Op vijf maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen breken tienduizenden kandidaten het hoofd over hun persoonlijke campagne. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2000 namen ongeveer 59000 kandidaten deel. 59000 persoonlijke campagnes werden hiervoor bedacht. In 2000 besteedden al deze kandidaten tientallen miljoenen euro aan folders, websites, affiches, lijm, houten verkiezingsborden in voortuinen,...
 
Staatssecretaris Els Van Weert: "De kandidaten van 8 oktober zijn de lokale 'decision-makers' van morgen. Om hen gevoelig te maken voor duurzame ontwikkeling ga ik op zoek naar kandidaten die in hun campagne rekening houden met duurzame aspecten zoals het gebruik van folders van gerecycleerd papier, folders vouwen zodat meerdere kandidaten aan bod komen, afbreekbaar lijm en bio-inkt gebruiken, communiceren via websites, ... Op de website www.duurzamekandidaat.be kan je jezelf en je duurzaam campagne-idee registreren om zo de provinciale of zelfs nationale winnaar te worden."
 
Bij het bedenken van de hoofdprijs vertrok Els Van Weert van de vraag wat een kandidaat nodig heeft in de week voor de verkiezingen. Volgens haar zijn dat helpende handen en media-aandacht. Daarom zal ze de nationale winnaar in de week vr 8 oktober helpen met zijn of haar duurzaam campagne idee. De media worden hier uiteraard op uitgenodigd. Die week zullen ook de provinciale winnaars bekend gemaakt worden. Deze zullen gepersonaliseerde affiches krijgen met een verwijzing naar hun titel als provinciale winnaar.
 
Els Van Weert verduidelijkt dat elke politieke partij er belang bij heeft om zoveel mogelijk duurzame ideen en kandidaten te registreren op de website www.duurzamekandidaat.be . Per provincie zal een ranglijst worden opgemaakt van partijen waarvan het meeste aantal kandidaten een duurzame campagne-idee heeft geregistreerd.
 
Dat ze misschien een winnaar van een andere politieke kleur zal moeten helpen, schrikt de staatssecretaris niet af. Els Van Weert: "Ik vind het belangrijk dat iedere kandidaat van elke partij nadenkt over het duurzame karakter van zijn persoonlijke campagne. Niet enkel spirit-kandidaten dus, maar iedereen. Vandaag denken alle kandidaten na over hoe ze hun campagnebudget zullen besteden. Daarbij moeten ze rekening houden met de impact op het milieu."
 
Staatssecretaris Els Van Weert nam al contact op met de nationale secretariaten van alle partijen om zoveel mogelijk kandidaten te kunnen bereiken met haar wedstrijdoproep. Enkele partijen gaven emailadressen, andere beloofden de oproep naar hun kandidaten door te mailen. Deze oproep zal ook naar 1245 reclame- en communicatiebureaus worden verstuurd en bevat talrijke tips voor een duurzame verkiezingscampagne.
 
Tijdens de persconferentie gaf de staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling alvast het goede voorbeeld. Ze presenteerde enkele reclameaffiches van de wedstrijd "Ben jij een duurzame kandidaat?". De affiches zijn gemaakt van gerecycleerde papier en bedrukt met milieuvriendelijke verf.

Bron : Persmededeling Els Van Weert