15/01/2007

Els Van Weert wil daken overheidsgebouwen openstellen voor zonnepanelen

Terug naar artikeloverzicht

Brussel, 12 januari 2007 Staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling Els Van Weert wil energieproducenten de mogelijkheid geven om zonnepanelen om de daken van overheidsgebouwen te installeren. Ze heeft hiervoor een studie laten uitvoeren en wil nu overleggen met minister Reynders die bevoegd is voor overheidsbedrijven. De energieproducenten zouden de opbrengsten van zonne-energie ontvangen, de overheid krijgt een huurvergoeding in de plaats.
 
Volgens Van Weert investeert de overheid te weinig in hernieuwbare energiebronnen. Ons land loopt ver achter op de buurlanden en we missen kansen op het vlak van zonne-energie. Ze liet daarom onderzoeken op welke wijze er zonnepanelen kunnen worden geplaatst op daken van overheidsgebouwen.
 
Staatssecretaris Van Weert: "Met het openstellen van daken van overheidsgebouwen wil ik een duidelijk signaal geven. Duurzame energie biedt niet alleen ecologische maar ook financile opbrengsten. De overheid kan immers een vergoeding krijgen voor het gebruik van haar gebouwen. Ons land kan echt nog veel beter op het vlak van duurzame energie. We stonden vorig jaar pas op de veertiende plaats inzake fotovoltasch vermogen in de EU. We laten enkel de voormalige Oostbloklanden achter ons. Er moet dus dringend een inhaalbeweging komen."
 
Volgens een studie van staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling is het op korte termijn voor energieproducenten mogelijk om fotovoltasche zonnecellen te plaatsen en netconnectie te installeren. De producent neemt daarvoor de kosten voor de investeringen op zich, de energieopbrengsten die de installatie oplevert mag hij op zijn rekening schrijven.  Voor het gebruik van het dak krijgt de overheid een vergoeding (analoog aan de plaatsing van GSM-masten).
 
Van Weert hoopt om samen met minister Reynders en de Regie der Gebouwen zo snel mogelijk een lijst van gebouwen samen te stellen die in aanmerking komen voor de plaatsing van zonnepanelen. Daarna wil de staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling een overheidsopdracht uitschrijven en publiceren.
 
In ons land kan een fotovoltasch paneel van 1m een energie van 80kWh per jaar produceren. Montage is mogelijk op muren of op daken. De levensduur van de panelen wordt momenteel geschat op 40 jaar, met een fabrieksgarantie van 10 jaar en een opbrengstgarantie van 25 jaar. Technisch is het mogelijk om bij nieuwbouw of renovatie van een (hellend) dak fotovoltasche panelen te plaatsen.

Bron : Persmededeling Els Van Weert