02/05/2006

Els Van Weert onderzoekt energiezuinig en milieuvriendelijk gebruik 14.000 overheidsvoertuigen

Terug naar artikeloverzicht

Auto's blijven ons milieu te zwaar belasten. Dat besluit een studie van het Gentse Centrum voor Duurzame Ontwikkeling (vandaag in krant De Morgen). Staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling Els Van Weert beseft de noodzaak om auto's energiezuinig en milieuvriendelijker te gebruiken, en wil haar verantwoordelijkheid opnemen. In samenwerking met VITO onderzoekt ze momenteel het duurzame gebruik van 14.000 voertuigen van overheidsbedrijven.
 
Het aantal voertuigen in Belgi blijft jaarlijks groeien. Er rijden niet minder dan 6 miljoen voertuigen rond op onze wegen. Bovendien stijgt het aantal afgelegde kilometers jaar na jaar. Volgens de FOD Mobiliteit legden in 2002 4,8 miljoen wagens niet minder dan 110 miljard kilometers af (een verdrievoudiging op 40 jaar). De uitstoot van CO2, fijn stof en andere milieuverontreinigende stoffen, net als het energieverbruik volgen dezelfde stijgende trend.
 
Ook de overheidsbedrijven beschikken over een groot aantal voertuigen. Staatssecretaris Els Van Weert: "De overheid moet niet alleen zeggen hoe autorijden milieuvriendelijker en energiezuiniger kan, ze moet het ook zelf doen. Daarom onderzoek ik momenteel samen met het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) hoe we ongeveer 14.000 overheidsvoertuigen duurzamer kunnen gebruiken. Ook bij de aankoop van nieuwe wagens zullen de aanbevelingen van onze studie zeker van pas komen."
 
Staatssecretaris Els Van Weert gaf onlangs aan VITO de opdracht een studie te maken van het voertuigenpark van de NMBS-holding, De Post, Belgacom en de Nationale Lotterij. In totaal gaat het om 4083 personenwagens, 8683 bestelwagens en 1367 vrachtwagens. VITO zal de milieuvriendelijkheid, het energieverbruik en de CO2-uitstoot van deze vloot bestuderen. Op basis van dit onderzoek zullen concrete adviezen worden opgesteld voor het duurzame gebruik van de bestaande voertuigen, en bij de aankoop van nieuwe overheidsvoertuigen.
 
Voor dit onderzoek trekt de staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling 89.234 euro uit. Eind 2006/begin 2007 worden de resultaten bekend gemaakt op een internationaal seminarie over energie-efficinte in overheidsbedrijven.

Bron : Persmededeling Els Van Weert

_________________________________________

Extra info :