16/02/2007

Els Van Weert lanceert informatiecampagne Duurzaam Bouwen

Terug naar artikeloverzicht

'Bouwen of verbouwen? Pak het duurzaam aan en tel je winst.'  Die slogan hangt vanaf vandaag in notariskantoren over het hele land.  De actie past in een groots opgezette informatiecampagne rond Duurzaam Bouwen, een initiatief van staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling Els Van Weert.  Daarmee wil ze aan de vooravond van Batibouw meer mensen warm maken om de optie duurzaam (ver)bouwen minstens te overwegen.  Want duurzaam bouwen rendeert... niet enkel voor het leefmilieu, ook voor de portemonnee.
 
Gezinnen kunnen 50% besparen op energie
Els Van Weert: "Vandaag betaalt een doorsnee gezin elk jaar zo'n 1250 aan energiekosten.  Een bedrag dat minstens met de helft naar beneden kan, als er maar de juiste keuzes en investeringen worden gedaan.  Voor mensen die op het punt staan een huis te bouwen of te verbouwen is het zeker de moeite waard om die rekensom te maken. Met deze informatiecampagne wil ik mensen aanmoedigen om daarover na te denken. En helpen we hen op weg om de juiste informatie te verzamelen over duurzaam bouwen of verbouwen."
 
Goedkoper en gezonder
Praktijkervaring leert dat een juiste orintatie van een woning en een goede beglazing, je de helft aan verwarmings- en verlichtingskosten kan besparen.  Een zonneboiler plaatsen is goed voor een reductie van 70 170 euro op je energiefactuur.  Een condensatieketel vermindert je energiekosten met 15 %.   Meerdere onderzoeken wijzen bovendien uit dat duurzame materialen een pak gezonder zijn, wat uiteraard voordelig is voor je dokterskosten op lange termijn...
 
Eerder al richtte Van Weert het Energiebesparingsfonds op (Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost of FRGE).  Via dat Fonds zullen particulieren goedkope leningen kunnen aanvragen om zo'n energiebesparende maatregelen aan hun woning uit te voeren.  Ingrepen aan woningen van mensen uit kansengroepen zullen door het Fonds geprefincancierd worden.  In maart kondigt Els Van Weert aan waar de eerste pilootprojecten van start zullen gaan.  Nu al wil ze zoveel mogelijk mensen laten kennis maken met de voordelen en mogelijkheden van duurzaam (ver)bouwen.
 
Infocampagne via brochure, website en notariskantoren
Naast een informatiebrochure en een website (www.duurzaam-bouwen.be) met tips en verwijzingen, verspreidt Els Van Weert affiches en duurzame balpennen die de aandacht van kandidaat-(ver)bouwers moeten trekken in de notariskantoren.  Daarvoor werkt ze samen met de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN).
 
"De notaris is een onafhankelijke raadgever die mensen o.a. begeleidt bij de aankoop van een woning. Hij of zij zorgt ervoor dat de koop feilloos verloopt op juridisch, administratief en financieel vlak en is vaak ook het eerste punt waar mensen met een bouw- of verbouwdroom passeren.  D plek bij uitstek dus om mensen te wijzen op de mogelijkheden en voordelen van duurzaam (ver)bouwen. Als beroepsvereniging staan wij volledig achter dit initiatief en moedigen wij onze notarissen aan om zoveel mogelijk deel te nemen", zegt notaris Erik Van Tricht, woordvoerder van de KFBN.
 
Tips en advies op Batibouw
Els Van Weert stelde de informatiecampagne vandaag precies op de tweede verjaardag van het Kyotoprotocol- voor in een notariskantoor te Merksem.  Ze hing er de eerste affiche op en overhandigde de eerste duurzame balpen aan clinten die er hun koopakte kwamen ondertekenen. 
 
Op Batibouw (de bouwbeurs die loopt van 22/02 tot 4/03 in Brussels Expo) kunnen mensen voor tips en advies langslopen op een stand Duurzaam Bouwen in het Adviespaleis.  Wie zijn bouwplannen meebrengt, kan er ook terecht voor een gratis duurzaamheidsanalyse door ervaren architecten en experten.  Meer info hierover vindt u op www.duurzaam-bouwen.be