24/02/2012

Elia publiceert voorspellingen van windvermogenproductie

Terug naar artikeloverzicht

Elia stelt gegevens over de verwachte en werkelijke windvermogenproductie in België ter beschikking van de marktspelers. Zo zullen zij, dankzij een nauwkeurige opvolging van de voorspellingskwaliteit, hun productie/verbruikportefeuille near real time beter in evenwicht kunnen houden. Zij zullen ook hun lange- en kortetermijnvoorspellingen van de belasting en van de vraag naar elektriciteit (en de daarmee verbonden prijsschommelingen) kunnen verbeteren.

De geïnstalleerde capaciteit aan windvermogen in België, gevolgd in de voorspellingstool van Elia, bedraagt momenteel 930,65 MW1, wat ongeveer het equivalent is van één kerncentrale. In de komende jaren wordt een aanzienlijke groei van de windproductie verwacht in het kader van de Europese, nationale en regionale klimaatdoelstellingen.

Elia heeft als opdracht de productie en het verbruik in evenwicht te houden. Hierbij moet Elia rekening houden met een toenemend aandeel van energie met een variabel karakter. Daarom heeft Elia zich uitgerust met betrouwbare en efficiënte voorspellingstools. De resultaten daarvan worden systematisch met de werkelijkheid vergeleken.

Deze informatie wordt gebruikt om de veiligheid van het net te berekenen en deze te verbeteren. Ook stelt zij Elia in staat om de omvang van de eventuele onevenwichten in zijn regelzone zo precies mogelijk te evalueren. Daardoor kan Elia op een optimale manier de nodige reserves inzetten, meer bepaald tegen de laagst mogelijke kostprijs voor de gemeenschap.

Deze gegevens worden ter beschikking van de markt gesteld als onderdeel van de opdracht inzake transparantie en marktfacilitering die Elia heeft als beheerder van het transmissienet voor elektriciteit.

De tool die ter beschikking van de marktspelers wordt gesteld, geeft een overzicht van de verwachte totale windvermogenproductie voor een periode van maximaal 7 dagen. Daarnaast wordt er ook een real time inschatting van de windvermogenproductie getoond op kwartuurbasis. Door middel van filters kunnen verschillende overzichten worden geselecteerd (onshore/offshore windmolenpark; windmolenpark aangesloten op Elia- net/distributienet).

Het is eveneens mogelijk om historische gegevens van een bepaalde periode of gegevens op maandbasis te downloaden naargelang van de gemaakte filterselectie.

Deze informatie is beschikbaar voor iedereen via www.elia.be onder Operational data & tools > Productie > Voorspelling en gerealiseerde windvermogenproductie

_______________________
1 Een schatting van de totaal geïnstalleerde capaciteit aan windvermogen in België begin februari 2012 was iets meer dan 1000MW.

Bron : Elia