28/04/2011

Elia organiseert een raadpleging van het publiek over het federaal transmissienet ontwikkelingsplan en het milieueffectenrapport

Terug naar artikeloverzicht

Elia kondigt een consultatie van het publiek aan rond het ontwerp van zijn federaal ontwikkelingsplan 2010-2020 en het begeleidende milieueffectenrapport, conform de wettelijke bepalingen terzake. De consultatie zal lopen van 16 mei tot en met 14 juli 2011. De opmerkingen van het publiek zullen geïntegreerd worden bij het opstellen van de definitieve versie van het ontwikkelingsplan, die Elia vervolgens bij de federale minister van Energie zal indienen in het najaar.

Elia is als transmissienetbeheerder voor elektriciteit wettelijk gehouden periodiek een ontwikkelingsplan op te stellen voor zijn transmissienet (van 150 kV tot 380 kV), in samenwerking met de Algemene Directie Energie van de federale overheid en het federaal Planbureau.

Volgens de wet van 13 februari 2006 betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu, moet dit ontwikkelingsplan ook voorwerp uitmaken van een beoordeling van de effecten voor het milieu. Volgens dezelfde wet moeten zowel het ontwikkelingsplan als het begeleidende milieueffectenrapport aan een publieksraadpleging onderworpen worden.

De opmerkingen van het publiek zullen geïntegreerd worden bij het opstellen van de definitieve versie van het ontwikkelingsplan, die Elia vervolgens bij de federale minister van Energie zal indienen in het najaar.

Tijdens de 60 dagen durende publieke consultatie zullen het Ontwerp van Ontwikkelingsplan en het milieueffectenrapport ter beschikking staan op de website van Elia, www.elia.be.

De wijze waarop het publiek kan reageren, wordt daar tevens beschreven.

De publieksraadpleging wordt eveneens bekendgemaakt via het Staatsblad van 28 april 2011 en via de portaalsite van de federale overheid www.belgium.be.

bron : Elia