11/05/2010

Elektrische auto's: noodzaak van standaardisatie

Terug naar artikeloverzicht

Standaard opladers voor elektrische auto's vormen een belangrijke stap voor het creëren van een interne markt voor elektrische voertuigen en voor het vastleggen van wereldwijde normen voor dergelijke voertuigen, stelt een resolutie die het Parlement donderdag heeft aangenomen. De Europarlementariërs pleiten ook voor een evenwichtige ontwikkeling van verwante technologieën en voor meer EU-steun voor innovatie op dit gebied.

Elektrische voertuigen en plug-in hybriden zijn een belangrijke optie binnen de bredere strategie om de CO2-emissies omlaag te brengen, stelt de resolutie, en leveren zo een bijdrage aan de prioriteiten van Europa 2020, namelijk de ontwikkeling van een groenere economie met een efficiënter gebruik van grondstoffen.

Het Europees Parlement staat achter het voornemen van de Commissie om in 2011 een Europese norm voor het opladen van elektrische voertuigen vast te stellen, die zorgt voor interoperabiliteit en de veiligheid van de infrastructuur. Daarnaast moet de Commissie zo veel mogelijk naar wereldwijde normen streven. De Europarlementsleden verzoeken om internationale of ten minste Europese standaardisering van infrastructuur en oplaadtechnologieën, steun voor onderzoek en innovatie van de batterijtechnologie, verbetering van de elektrische netwerken door de invoering van slimme netten en coördinatie van de steunmaatregelen om te zorgen voor een concurrerende, energie-efficiënte en schone industrie.

De Commissie en de lidstaten moeten de nodige voorwaarden scheppen voor een interne markt voor elektrische voertuigen en voorkomen dat er onverenigbare regels en normen ontstaan, die niet op elkaar aansluiten, zeggen de Europarlementariërs. De ontwikkeling van elektrische voertuigen moet op evenwichtige wijze gebeuren, met aandacht voor een vermindering van de congestie, het energieverbruik en de CO2- en andere emissies. De leden waarschuwen dat andere voertuigen, zoals e-auto's, e-fietsen, trams, treinen, enz, daarbij niet vergeten mogen worden.

Nationale en andere overheden en de EU-instellingen kunnen de vraag stimuleren door hun openbare wagenpark van voertuigen met verbrandingsmotor geleidelijk te vervangen, stelt de resolutie. De tekst roept de EU-instellingen ook op om de infrastructuur te ontwikkelen, zodra standaarden aanwezig zijn.

Het Europees Parlement verzoekt de Commissie tenslotte het een berekening van de totale CO2-emissies van elektrische voertuigen te verstrekken en het beklemtoont dat de standaardisering van elektrische auto's en de bijbehorende infrastructuur niet ten koste mag gaan van meer innovatie op het gebied van elektrische mobiliteit of conventionele voertuigmotoren.

Bron : Europees Parlement