25/03/2019

Elektrisch eerste keuze voor dienstvoertuigen bij Fluvius

Back to article overview

Voor elk nieuw dienstvoertuig kiest netbedrijf Fluvius voortaan in eerste instantie voor een 100 procent elektrische wagen. Op 25 maart 2019 vertrokken alvast 27 medewerkers emissievrij en geruisloos richting klanten. Ze kregen vooraf hun sleutel overhandigd uit handen van Vlaams minister van Energie Lydia Peeters.

Fluvius vervangt de komende 10 jaar zo’n 800 dienstvoertuigen en kiest daarbij telkens voor het meest groen beschikbare alternatief. Als er een 100 procent elektrisch model op de markt is dat op vlak van rijbereik of laadvermogen geschikt is voor de job, dan is elektrisch voor Fluvius de eerste keuze. Vandaag zijn dat vooral personenwagens en kleine bestelwagens.

In specifieke gevallen, zoals voor grotere bestelwagens, is CNG voorlopig het geschiktere alternatief. Vooral voor wie meer kilometers rijdt of zwaar materiaal mee heeft. Aardgaswagens stoten minder schadelijke stoffen uit, zoals bijvoorbeeld 95 procent minder fijn stof, dan een traditionele wagen.

Snel mee evolueren

Ondertussen blijft Fluvius jaarlijks screenen welke nieuwe elektrische modellen beschikbaar komen op de markt. Is er bijvoorbeeld voor grotere bestelwagens binnen een paar jaar wél een elektrisch aanbod dat strookt met de werkbehoeften, dan zal ook daar elektrisch de eerste keuze worden. De aankoopstrategie bij Fluvius laat toe hier de komende tien jaar soepel op in te spelen.

Bewuste strategie

De keuze voor ‘zo groen mogelijk’ en ‘maximaal elektrisch’ betekent bij Fluvius op termijn een besparing van meer dan 1 miljoen liter diesel per jaar.

“Fluvius werkt al sterk mee aan de energietransitie en maatregelen tegen de klimaatopwarming, als nutsbedrijf dat de digitale meter uitrolt, warmtenetten aanlegt en proefprojecten rond biomethaangas of ‘local energy communities’ mee mogelijk maakt. Maar die ecologische reflex zit ook in ons bedrijf zelf ingebakken. In de aankoopdossiers voor nieuwe voertuigen weegt bijvoorbeeld het aspect milieu voortaan nog sterker door, waardoor we dit “Electric first”-beleid mogelijk kunnen maken.”, benadrukt Fluvius-CEO Frank Vanbrabant.

“Fluvius illustreert dat je als bedrijf wel degelijk het verschil kunt maken door gericht te kiezen en het gewoon te doen. Is een wagen aan vervanging toe? Ga dan na wat het minst vervuilende alternatief is. Want er zijn vandaag meerdere alternatieven op de markt voor elke verplaatsingsbehoefte.”, adviseert Vlaams minister van Energie Lydia Peeters.

Voor Fluvius, dat eerder al dertig elektrische wagens aankocht en nu weer 27 stuks 100 procent elektrisch tegelijk in dienst neemt, is dit een moment voor een officieel lintje met een feestelijk tintje.

 

Bron: ©2019 Lydia Peeters - Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie