23/04/2010

Electrabel, Groep GDF SUEZ, neemt biomassa-installatie van de centrale Gelderland in Nederland in gebruik

Terug naar artikeloverzicht

Donderdag 22 april, nam Electrabel, Groep GDF SUEZ, de nieuwe biomassa-installatie van de centrale Gelderland in Nijmegen (Nederland) in gebruik. Hiermee levert Electrabel een belangrijke bijdrage op vlak van duurzame energievoorziening in Nederland. De officiële indienstname gebeurt in aanwezigheid van de heer Jan van der Meer, schepen van klimaat en energie van Nijmegen en de heer Ruud Bos, CEO van Electrabel Nederland.

De centrale Gelderland is een kolen/biomassa centrale met een totaal vermogen van 590 MW. Dankzij de ombouw van de installatie kan ongeveer een kwart van de hoeveelheid steenkool die jaarlijks wordt verbrand, worden vervangen door biomassa. Hierdoor stijgt de capaciteit aan biomassa in de centrale Gelderland van 44 MW naar 180 MW, voldoende om 250 000 gezinnen in Nederland te voorzien van groene stroom. De biomassa bestaat uit houtpellets (geperst zaagmeel), waarvan jaarlijks 470 000 ton aangewend zal worden als schone brandstof voor de elektriciteitscentrale. Resultaat is een CO2-reductie van 750 000 ton per jaar, wat overeenkomt met het CO2-voordeel van ongeveer 250 windturbines. De ombouw gaat gepaard met een investering van ruim 40 miljoen euro.

Duurzame ontwikkeling maakt een belangrijk deel uit van de strategie van Electrabel en de Groep GDF SUEZ, waarvoor één van de uitdagingen er in bestaat om de energiebevoorrading te verzekeren, tegen een aanvaardbare prijs en met respect voor het milieu. Wereldwijd bestaat 20% van de productiecapaciteit van de Groep uit hernieuwbare productiemiddelen. Dankzij deze nieuwe installatie verdrievoudigt de Groep haar capaciteit aan hernieuwbare energie in Nederland, bestaande uit windenergie en biomassa. Momenteel wordt een nieuwe steenkool-biomassacentrale gebouwd op de Maasvlakte in Rotterdam die voor de helft op biomassa zal kunnen functioneren, wat de hernieuwbare capaciteit verder zal verhogen, de CO2-uitstoot zal beperken en de positie van GDF SUEZ als Europese leider inzake biomassa zal versterken.

Bron : Electrabel