18/05/2010

EIMRA richt zich op scheidingstechnologieën voor duurzame energiesystemen

Terug naar artikeloverzicht

Een belangrijk deel van het Europese membraanonderzoek richt zich op de scheidingstechnologieën die nodig zijn voor schone en duurzame energiesystemen. Om de huidige ontwikkelingen te versnellen hebben vijf vooraanstaande energieonderzoekinstituten besloten hun samenwerking op het gebied van membraantechnologie te versterken door middel van het tekenen van een Memorandum of Understanding.

De “European Inorganic Membrane Research Alliance” (EIMRA) heeft als doel de transitie van basisonderzoek naar toepassingen te faciliteren. Op deze manier zal EIMRA bijdragen aan de wereldwijde inspanningen om industriële efficiency te verbeteren en CO2-emissies te verminderen.

Samenwerking met industriële partners is heel belangrijk voor deze alliantie. EIMRA heeft als doel de ondersteuning van industriële toepassing van membraantechnologie door haar expertise te delen via de ontwikkeling en realisatie van membraanpilots en -systemen. De geplande activiteiten omvatten de ontwikkeling van nieuwe membraanmaterialen en de integratie van componenten in systemen. Daarnaast heeft EIMRA ook als doel het enige centrale aanspreekpunt te worden voor de industrie op Europees niveau. EIMRA bestaat uit vooraanstaande membraantechnologiegroepen van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), Risø National Laboratory for Sustainable Energy in Denemarken (DTU), de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek in België (VITO), SINTEF in Noorwegen, en Forschungszentrum Jülich in Duitsland.

Bron : ECN

_______________________

Extra info :  VITO