20/11/2009

Eerste Virtual Power Plant in België

Terug naar artikeloverzicht

VITO kondigt vandaag aan een overeenkomst te hebben afgesloten met Group Machiels om een Virtual Power Plant (een virtuele elektriciteitscentrale) te realiseren. In een eerste fase zal VITO een vraag- en aanbodonderzoek uitvoeren. Hierin wordt de cluster elektriciteitsproducenten en -consumenten gedentificeerd, die de hoogste economische meerwaarde biedt om de Virtual Power Plant op te zetten. In een tweede fase zal de PowerMatcher vraag en aanbod aan elektriciteit binnen deze geselecteerde cluster actief beheren. Beide partijen streven ernaar om deze Virtual Power Plant in de loop van 2010 in gebruik te nemen.

MOL, Belgi 16 november 2009 VITO kondigt vandaag aan een overeenkomst te hebben afgesloten met Group Machiels om een Virtual Power Plant (een virtuele elektriciteitscentrale) te realiseren. In een eerste fase zal VITO een vraag- en aanbodonderzoek uitvoeren. Hierin wordt de cluster elektriciteitsproducenten en -consumenten gedentificeerd, die de hoogste economische meerwaarde biedt om de Virtual Power Plant op te zetten. In een tweede fase zal de PowerMatcher® vraag en aanbod aan elektriciteit binnen deze geselecteerde cluster actief beheren. Beide partijen streven ernaar om deze Virtual Power Plant in de loop van 2010 in gebruik te nemen.

"We zijn erg tevreden door Group Machiels te zijn uitgekozen om deze allereerste Virtual Power Plant in Belgi op te zetten," vertelt Gerrit Jan Schaeffer, directeur Energie bij VITO. "De introductie van gedistribueerde energiebronnen (DER Distributed Energy Resource) in het hedendaagse energienet vereist een gedecentraliseerd sturingsmechanisme om de vraag naar en het aanbod van elektriciteit op mekaar af te stemmen. Dit is net wat de PowerMatcher® doet. We kijken er naar uit om met Group Machiels samen te werken om deze Virtual Power Plant op te zetten en de PowerMatcher® op de markt te introduceren."
"Voor Group Machiels bevestigt dit project onze pioniersrol in de productie van hernieuwbare energie en duurzaam ondernemen," zegt Patrick Laevers, lid van de Raad van Bestuur en directeur. "De PowerMatcher® opent een hele reeks nieuwe mogelijkheden voor gentegreerde stroomsystemen met een belangrijk aandeel DER's over de hele wereld. De positieve impact op het milieu kadert binnen ons engagement voor duurzaam ondernemen."

 

Bron: VITO