10/07/2003

Eerste stedelijke afbakeningsplan goedgekeurd !

Terug naar artikeloverzicht

Op voorstel van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk VAN MECHELEN, keurde de Vlaamse regering, na advies van de Raad van State, het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) "afbakening regionaal-stedelijk gebied Aalst" definitief goed.

Uitvoering RSV

Deze beslissing kadert in de versnelde uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV). Met de uitvoering van het RSV wil de Vlaamse regering voorzien in een evenwichtig kwantitatief en kwalitatief aanbodbeleid: zowel op het vlak van bijkomende natuurgebieden als supplementaire bedrijventerreinen n woningen.

Afbakening regionaal stedelijk gebied Aalst

Het goedgekeurde RUP "afbakening regionaal-stedelijk gebied Aalst", geeft uitvoering aan deze ambitie en voert de daartoe noodzakelijke bestemmingswijzigingen door aan het  gewestplan Aalst-Geraardsbergen-Zottegem-Ninove, dat ca. 30 jaar het ruimtelijk kader uitmaakte voor de regio.

Concreet worden via het RUP locaties herbestemd als stedelijke woongebieden, regionale bedrijventerreinen, randstedelijke groengebieden, stedelijke natuurelementen en stedelijk landbouwgebied.

Inzake de stationsomgevingen van Aalst en Denderleeuw wordt een gemengde ontwikkeling van wonen, kantoren en publieke functies voorzien.

124 hectaren extra bedrijventerreinen

Alleen al het bedrijventerrein Siezegemkouter neemt hiervan ca. 97 ha voor zijn rekening.

Andere bedrijventerreinen zijn de gemengde regionaal bedrijventerreinen Sterrenhoek (7ha), Erembodegem Zuid V (22ha), Denderleeuw Oost (5ha) n het bedrijventerrein Keppekouter (5ha) voor kantoren en kantoorachtigen en bedrijven van lokaal belang.

In dit perspectief werd geopteerd om verlaten bedrijventerreinen - in de omgeving Osbroek-Gerstjens - omwille van de nabij gelegen natuurlijke structuur  van de Dendervallei, te herbestemmen tot stedelijk natuurelement Osbroek-Gertstjens.

4000 nieuwe woningen

Het RUP voorziet tevens in supplementaire locaties (ca. 125 ha) voor circa 4.000 nieuwe woningen. Daarvoor worden onder meer woonuitbreidingsgebieden herbestemd in stedelijk woongebied.  Het betreft onder meer volgende stedelijke woongebieden: Hofstade, Ten Rozen, Immerzeeldreef, Erembodegem en Denderleeuw.

Domino-effect

Het RUP afbakingsplan regionaal-stedelijk gebied Aalst is het eerste goedgekeurde ruimtelijk uitvoeringsplan en voorloper van een ganse reeks stedelijke afbakeningsplannen.

De spreekwoordelijke kinderziekten inherent aan het nieuwe instrumentarium, ter vervanging van de
gewestplannen en ingevoerd via het decreet van 18 mei 1999, werden intussen overwonnen.

Vlaams minister Dirk Van Mechelen verwacht dat de goedkeuring van het RUP 'regionaal stedelijk gebied
Aalst'  een domino-effect zal genereren naar de andere stedelijke afbakeningsprocessen toe. De verschillende maatschappelijke taakstellingen voorzien in het RSV, zoals ruimte voor wonen en werken, ruimte voor recreatie en groen, zullen steeds vlotter ingevuld kunnen worden.

Ambitie 2003: 1000 ha extra voor wonen en werken

De quasi gefinaliseerde RUP's m.b.t. de stedelijke gebieden Turnhout en Kortrijk evenals de in opmaak zijnde RUP's  m.b.t. bepaalde historisch gegroeide bedrijven zullen deze ambitie een realiteit laten worden.

Andere afbakeningsprocessen van start

Bovendien wordt dit najaar de opmaak van de RUP's m.b.t. het Economisch Netwerk Albertkanaal opgestart; in 2004 zal dit het geval zijn voor wat betreft de afbakenings-RUP's voor de stedelijke gebieden Antwerpen, Brugge, Roeselare, Oostende, Sint-Niklaas en Hasselt-Genk.


persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen
tel. : 02 553 64 11
e-mail : persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be