
Het pilootproject Belreefs heeft officieel groen licht gekregen. Dit project richt zich op het herstel van de verdwenen oesterbanken in de Belgische Noordzee. De eerste experimenten met de innovatieve ‘remote setting’-techniek zijn succesvol afgerond. Tegen het einde van de zomer worden de oesters in zee geplaatst.
Sinds de invoering van de nieuwe wet ter bescherming van het marien milieu in december 2022 is een vergunning niet langer vereist voor natuurherstelprojecten, als er een positief advies is van de Wetenschappelijke Dienst BMM van het Instituut voor Natuurwetenschappen. Dat advies is er nu. Het Belreefs-project is daarmee het eerste natuurherstelproject onder de nieuwe wetgeving.
Innovatieve techniek voor oesterbankherstel
Met het Belreefs-project wil de FOD Volksgezondheid de ooit talrijke maar intussen bijna volledig verdwenen oesterbanken in de Noordzee herstellen. Hiervoor wordt onder andere de ‘remote setting’-techniek toegepast, een methode die op lange termijn grootschalig natuurherstel mogelijk maakt. De eerste experimenten tonen veelbelovende resultaten.
Bij deze techniek worden larven van de platte oester (Ostrea edulis) vanuit een kweekcentrum overgebracht naar tanks waarin ze zich vestigen op een kunstmatig substraat. Dit substraat is gemaakt van natuurlijke en biologisch afbreekbare materialen, zoals bakstenen en lege oesterschelpen. Wanneer de jonge oesters (het ‘oesterzaad’) een geschikte grootte hebben, wordt het substraat op de zeebodem geplaatst.
Duurzaam en milieuvriendelijk systeem
De experimenten maakten gebruik van een Recirculating Aquaculture System (RAS), een gesloten waterkringloopsysteem dat ideaal is voor grootschalige kweek in een veilige en milieuvriendelijke omgeving. Dit systeem voorkomt besmetting met parasieten zoals Bonamia ostreae. Oesterlarven die gebruikt worden voor natuurherstel moeten namelijk vrij zijn van Bonamia, terwijl het kustwater in de meeste gebieden in Europa besmet is met deze parasiet. Een ander voordeel van RAS is dat het systeem water en energie bespaart.
Verdere stappen
De komende maanden wordt er volop verder geëxperimenteerd met deze opstelling. De effectieve installatie op zee is gepland in de zomer. De experimenten vinden plaats in samenwerking met ILVO, Vlaamse Visveiling, en Haven van Oostende.
Wat is Belreefs?
Het consortium Belreefs bestaat uit Jan De Nul Group, Instituut voor Natuurwetenschappen, Shells & Valves en Mantis Consulting. In opdracht van de dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid heeft dit consortium het eerste pilootproject opgestart voor het herstellen van platte oesterriffen in het Belgisch deel van de Noordzee. Het project maakt deel uit van actie T4.8 van het LIFE B4B-project.
Bron: © FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu